Vzdor drahé ropě RWE ani Pražská plynárenská nezdraží

Praha – Vývoj cen ropy sice plynárenské společnosti v Česku pozorně sledují, cen plynu by se to ale zatím dotknout nemělo. Ve druhém čtvrtletí letošního roku by měl zůstat ceník beze změn u RWE Transgas i Pražské plynárenské. Společnost E.ON plánuje zveřejnit ceny plynu za druhé čtvrtletí v úterý.

„Přestože ceny ropy na světových trzích dlouhodobě rostou, díky silné koruně se nám podařilo udržet ceny na úrovni ze začátku tohoto roku,“ uvedl Tomáš Varcop, obchodní ředitel a člen představenstva RWE Transgas.

Ceny zemního plynu se vypočítávají z průměrů minulých šesti měsíců, proto překročení magické hranice 100 dolarů za barel ropy bylo už zahrnuto v cenách platných od ledna. „Cena ropy za posledních 4 až 5 měsíců stoupla o 30 procent, cena uhlí velmi podobně, ale cena plynu se řádově zvýšila na polovinu,“ řekl ČT24 expert na energetiku Vladimír Štěpán z poradenské společnosti ENA a tím, že nárůst v následujících měsících už by tedy nemusel být nijak dramatický.

Drahá ropa plyn zatím nezdraží (zdroj: ČT24)

Přesto plynárenské společnosti nenechává vývoj v Libyi a s ním spojený růst cen ropy zcela klidné. „Aktuální rekordní růst cen samozřejmě sledujeme velmi pozorně, a pokud nedojde ke zklidnění situace na trhu s ropou, nelze v příštích kvartálech vyloučit i růst ceny zemního plynu,“ upozornil Varcop.

V prvním kvartále letošního roku ponechala Pražská plynárenská ceny stejně jako pro druhý kvartál beze změn. RWE Transgas zdražila plyn v lednu o 2,3 procenta. Zdražení na začátku roku podle Varcopa zohlednilo trend růstu ropných derivátů na světových trzích.