Libyjská ropa zůstává v zemi, těžaři se rozutekli

Londýn – Za problémy s těžbou ropy v protesty zmítané Libyi stojí podle všeho těžební dělníci, kteří v panice opustili ropná pole. Samotná těžební zařízení zůstala nedotčena. Uvedl to dnes šéf libyjské státní ropné společnosti NOC Šukrí Ghaním. Těžba je tak zhruba na polovině normálního stavu, téměř na nule ale zůstává export ropy z Libye. Výpadek libyjské těžby teď vykrývá Saúdská Arábie, ceny suroviny na světových trzích ale přesto pokračují v růstu.

„NOC nadále koordinuje produkci a export a všechna libyjská ropná zařízení jsou v bezpečí. Ropné vrty a ropná pole poškozeny nejsou,“ řekl Ghaním telefonicky agentuře Reuters. Bylo to první vyjádření šéfa libyjského ropného průmyslu od propuknutí nepokojů.

„Odstavena je téměř polovina těžby. Některá pole stále produkují na úrovni své kapacity, některá jsou uzavřena,“ dodal šéf NOC. „Je to v podstatě kvůli zaměstnancům, kteří v panice odešli. Pokud se vrátí zpět, bude moci těžba pokračovat jako předtím,“ řekl. V zemi těží i řada zahraničních firem, které kvůli nepokojům výrazně omezily těžbu a evakuovaly zaměstnance.

Svět se bojí drahého benzínu (zdroj: ČT24)

Ghanímova slova přispívají ke vznikající shodě na tom, že nepokoje snížily produkci ropy u dvanáctého největšího vývozce na světě o zhruba 800 tisíc barelů denně, tedy asi o polovinu. Některé zdroje uváděly ztrátu až 1,2 milionu barelů za den. Libye před povstáním těžila asi 1,6 milionu barelů ropy denně a vyvážela asi 1,1 milionu barelů.

Vývoz ropy z Libye se v pondělí podle zdrojů z odvětví námořní přepravy téměř zastavil, vinu na tom ovšem vedle omezení těžby nese nynější nepřízeň počasí na pobřeží. Obavy z výpadku libyjských dodávek ropy minulý týden poslaly cenu suroviny na nejvyšší hodnoty od léta 2008, strach však zmírnila Saúdská Arábie, která výpadek nahrazuje vlastní zvýšenou těžbou. Nyní se cena ropy Brent pohybuje nad 112 dolary za barel, minulý týden dosáhla téměř 120 dolarů.

Ghaním odmítl komentovat zprávy, podle nichž ve vedení NOC došlo k rozkolu. Jeden z libyjských činitelů totiž v pondělí uvedl, že jedna z divizí NOC se sídlem ve východolibyjském Benghází se rozhodla působit odděleně od mateřského podniku, dokud nebude Kaddáfí svržen.

Benzín bude dál zdražovat

Rostoucí cena ropy se odráží v cenách benzinu. Podle údajů společnosti CCS zdražil u českých pump za poslední týden nejprodávanější benzin Natural 95 o 38 haléřů na 33,36 koruny za litr. Cena nafty vzrostla o 32 haléřů na 32,85 Kč.

Zdražování podle analytiků ale ještě zdaleka není u konce. „Cena benzinu a nafty na burze v Rotterdamu zamířila prudce vzhůru, což se v průběhu následujících dnů projeví i u našich čerpacích stanic. Očekáváme zdražení benzínu a nafty přibližně o 70 haléřů,“ uvedl analytik Petr Čermák ze společnosti Colosseum.