Draci by mohli zbavit svět závislosti na fosilních palivech

San Francisco - Energie z větru má hned několik plus, která ji řadí na první místo ve vývoji nových technologií: je relativně levná, obnovitelná a čistá. Jenže větrné elektrárny, které rostou jako houby po dešti na celém světě, mají také několik velkých minus. Když vítr fouká a listy vrtulí se otáčejí, jsou dost často poměrně hlučné. Když vítr nefouká, tak zase nevyrábí elektřinu. Odstranit nedostatky byl měl nový vynález malého týmu novátorů ze San Franciska. Ti chtějí energii z větru získávat pomocí draků.

Nový vynález je něčím mezi větroněm a klasickým drakem připoutaným lankem. Rozpětí křídel má 5,5 metru. Plachtí v širokých kruzích několik set metrů nad zemí. Výš, než kde se točí klasické větrné turbíny. Vítr tu fouká silněji a téměř neustále.

„Pohybujeme se asi v třech stech metrech nad zemí. Síla větru je tam zhruba dvojnásobná ve srovnání s výškou pár desítek metrů nad zemí. Umožňuje nám to vygenerovat víc elektřiny za stabilnějších podmínek a může to pracovat téměř neustále,“ říká o dračích elektrárnách ředitel společnosti Makani Power Corwin Hardham.

Větrná energie získaná pomocí draků (zdroj: ČT24)

Jeden drak zásobí elektřinou pět rodinných domů

Testy ukázaly, že takovéhle zařízení je schopné svým pohybem ve větru vygenerovat tolik elektřiny, že by stačila na pokrytí spotřeby pěti rodinných domů. Vývoj je ale stále na začátku. Autoři tohoto nápadu jsou pro něj zapálení a tvrdí, že si najde své příznivce. Ve srovnání s větrníky bude podle nich mnohem dostupnější a levnější než klasická turbína. Navíc je možné draka nainstalovat skoro kdekoli na zemi, kde alespoň trochu fouká vítr.

Joe Ben Bevirt, zakladatel společnosti Joby Energy

„Systémem, který má nižší náklady, se kterým můžete vyrobit víc energie a po celý rok, vám umožní mnohem lépe soutěžit s fosilními palivy, jako je uhlí nebo zemní plyn.“

Nevzdávají se ani vývojáři větrníků. Nedaleko městečka Altamont u kalifornského pobřeží je to pro ně doslova ráj. Větrné podmínky jsou ideální a vědí to nejen místní surfaři. Vzniká tady jedna z největších turbín na světě. Podle plánů by mohla zásobovat elektřinou až 100 domů. Vrtule by se měla otáčet ve větší výšce, než ty dosud používané. To by mělo její provoz zefektivnit a zlevnit.

Lepší návratnost investic je klíčová pro všechny druhy zelené energie. Podle obou týmů má vítr obrovský a pořád ještě nevyužitý potenciál. Spoutání tohoto živlu se prý rozhodně vyplatí, když se dostanete do té správné výšky. Potrvá ale ještě několik let, než životnost obou prototypů bude moci ověřit trh.

Draci by mohli získávat energii také z vody

Draci by se v budoucnosti mohli uplatnit nejen ve vzduchu, ale i pod vodou. Jejich využití na principu přílivových elektráren zkoumá švédsko-bristký tým vědců. Drak operuje zhruba sto metrů nad mořským dnem a jeho krouživý pohyb pohání speciální turbínu. Jeho pohyb bude podle prvních odhadů desetkrát rychlejší než pohyb přílivového nebo odlivového proudu u elektráren operujících na mořské hladině.

  • Klasické větrné elektrárny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2363/236271.jpg
  • Dračí elektrárny by mohly získávat energii také z vody. zdroj: Minesto.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2363/236272.jpg