Láhev vína podražila až o deset procent

Brno - Špatná úroda loňského roku a nízké výnosy zdražují tuzemská vína. Shodli se na tom odborníci na veletrhu Vinex. Některé firmy, například Bohemia Sekt, Znovín Znojmo nebo Templářské sklepy Čejkovice, už ceny svých vín zvedly. Průměrně se růst cen bude pohybovat asi kolem deseti procent. Podle ředitele Vinařského fondu Jaroslava Machovce zdražují především vinaři, kteří dodávají na trh ve velkém.

Velké firmy, které tradičně tlačily cenu vína na trhu dolů, zdražují. Hroznů totiž byl nedostatek, u některých druhů dokonce vinaři podle svých slov ani nebudou schopni pokrýt celoroční poptávku. Dopad neúrody a nízkých výnosů na malá vinařství ale tak jednoznačný nejspíš nebude. „U menších firem to bude rozdílné. Ti, co nezdraží, budou muset snížit marže. Zvýšení cen nevyrovná ztráty,“ uvedl Machovec.

Některá vinařství už zdražila, jiná to chystají

Lídr domácího trhu Bohemia Sekt zvýšil ceny od 1. prosince 2010 u jakostních odrůdových vín. Podle obchodního ředitele společnosti Petra Černého firma ceny zvedla o šest až devět procent. „Je to nejvyšší zvýšení cen za posledních pět let. Důvod je jednoduchý, velmi špatná úroda z hlediska množství. Výkupní ceny hroznů se zvýšily o více než 50 procent,“ uvedl Černý. Podle něj firma nebude schopna u některých odrůd a značek uspokojit spotřebitelskou poptávku po celý rok. Do skupiny Bohemia Sekt patří např. vinařství Víno Mikulov, Habánské sklepy nebo Chateau Bzenec.

Znovín Znojmo upravil ceny od začátku března. „Týká se to zejména levnějších vín. Ceny jsme zvedli nahoru o pět procent u červených, u bílých o asi deset procent. U přívlastkových zůstávají stabilní,“ informoval obchodní náměstek Znovínu Jaroslav Opatřil. Podle něj řada vinařů upravovala cenu už koncem minulého roku. Důvodem je právě špatná úroda v loňském roce.

Předseda Svazu vinařů Jiří Sedlo:

 „Minulý rok byl nejslabší od revoluce. Podobný byl rok 1997. Horší byly pouze roky 1985 a 1986.“

Řádově o deset procent zdražují i Templářské sklepy Čejkovice. Podle ředitele společnosti Pavla Pastorka se jedná o odrůdová a jakostní vína, cenu přívlastkových vín bude firma řešit až v polovině letošního roku. „Zdražování je možná až příliš kruté pro spotřebitele, ale jde o odraz neutěšené sklizně z loňského roku,“ uvedl Pastorek. Podle něj je zvýšení cen symbolické a vinařům nepokryje ztrátu z loňska.

Pro zvýšení cen se rozhodlo také Zámecké vinařství Bzenec. „Zdražíme vína od dubna v řetězcích i v gastro prodejnách,“ uvedla Květa Nosková ze Zámeckého vinařství Bzenec. Růst cen odhaduje na desetiprocentní. Firma patří ke středně velkým výrobcům. Hospodaří na 360 hektarech vinic.

Čeští spotřebitelé se přikloní k zahraničním vínům

Podle Machovce povede neúroda a zdražení k jedinému: preference domácího vína, které v posledních letech stoupaly, zase klesnou. Odhaduje, že tuzemští spotřebitelé letos budou pít zahraniční vína až ze 70 procent, tedy zhruba o deset procent více než loni.

Loňský rok byl pro české a moravské vinaře jedním z nejhorších v historii. Na 16 tisících hektarech vinic sklidili jen necelých 46 tisíc tun hroznů, což je skoro o 23 tisíc tun méně než v roce 2009. Ještě hůř vypadá srovnání s lety 2007 a 2008, vůči nimž se loňská úroda smrskla na méně než polovinu.

Vydáno pod