Rozpočtové provizorium Spojených států pokračuje

Washington - Americká vláda odvrátila hrozící omezení činnosti federálních úřadů, ve středu totiž získala v Kongresu peníze na další dva týdny. Rovněž senátoři souhlasili s prodloužením současného rozpočtového provizoria, které mělo vypršet v pátek. V úterý je podpořili členové Sněmovny reprezentantů. Zákon již potřebuje jen podpis prezidenta Baracka Obamy, jenž s ním podle očekávání nebude otálet.

V současnosti funguje federální vláda díky mimořádným zákonům, protože Kongres dosud neschválil rozpočet na aktuální fiskální rok končící v září. Demokraté a republikáni se totiž nedovedou shodnout na výši a podobě rozpočtových škrtů, které jsou podle republikánů nutné pro zmírnění obřího zadlužení USA. Podle zpravodaje ČT Michala Kubala začne hlavní bitva o rozpočet právě dnes.

Republikáni navrhují seškrtání ekologických výdajů

Komentář Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Ještě v tomto fiskálním roce požadují republikáni úsporu 61 miliard dolarů. Mimo jiné navrhují omezit výdaje na ekologické iniciativy, což se nelíbí demokratům ani Obamovi. Republikánští zákonodárci ovládající Sněmovnu reprezentantů již nicméně zaznamenali úspěch, když s prodloužením provizoria spojili škrty ve výši čtyř miliard dolarů. Senát, kde mají většinu demokraté, s tím souhlasil ve středu. V roce 2011 se omezení nynější vlády s největší pravděpodobností konat nebude, dodal Kubal.

Výsledky hlasování uvítal šéf republikánské většiny ve Sněmovně reprezentantů Eric Cantor. Podle něj demokraté uznali, že škrty jsou potřebné. Nyní by měli přijmout rozsáhlejší úspory anebo navrhnout vlastní. „Musím jednat zodpovědně a vytvořit opatření, které bude financovat vládu po zbytek fiskálního roku, místo těchto dočasných náplastí.“

Vzhledem k celkové výši deficitu 1,65 bilionu dolarů očekávaného v současném fiskálním roce jsou úspory navrhované republikány jen kosmetické. Americký prezident již v minulosti řekl, že k nápravě situace amerických rozpočtů bude potřeba shoda obou stran na zásadních strukturálních reformách. Největší zátěží pro americké rozpočty je zdravotnictví.

Zatím se ale obě hlavní politické strany ve Spojených státech nejsou schopné dohodnout na podobě rozpočtu na zbývajících sedm měsíců současného rozpočtového roku. Zda to dokážou ve dvou týdnech počínaje sobotou, po které má nyní vláda zajištěné peníze, je zatím ve hvězdách.

Barack Obama

„Nemůžeme takto pokračovat. Žít pod hrozbou uzavření vlády co několik týdnů je nezodpovědné a ohrožuje to ekonomiku.“

Z toho důvodu vyzval Obama demokratické a republikánské předáky z Kongresu, aby okamžitě začali jednat s jeho poradci a viceprezidentem Joem Bidenem o řešení situace. Obama dodal, že dohoda by měla nalézt úspory, aniž by ohrozila růst ekonomiky.

Naposledy musela americká vláda přerušit svou činnost kvůli nedostatku peněz v roce 1996, kdy se tehdejší prezident Bill Clinton odmítl podřídit požadavkům republikánské většiny ve Sněmovně reprezentantů. V praxi to znamenalo, že část federálních úředníků odešla na neplacenou dovolenou, část pracovala zadarmo. Spor nakonec skončil Clintonovým vítězstvím a přispěl k jeho zvolení i do druhého funkčního období.

  • Ropná skvrna u pobřeží zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1613/161277.jpg
  • Newyorská nemocnice zdroj: nymag.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1003/100232.jpg
Vydáno pod