Ne vše se kvůli zvyšování DPH vyplatí nakupovat dopředu

Praha – Už letos na podzim by mohlo dojít ke zdražení v důsledku sjednocení sazby DPH na 20 procentech. Dobře si ale rozmyslete, než začnete dopředu nakupovat věci do zásoby za nižší ceny. Ne u všech druhů výrobků totiž poroste cena a navíc někteří obchodníci využijí zvýšenou poptávku a zdraží dříve.

U některých druhů zboží si zásoby lidé těžko udělají, to se týká zejména energií, jako jsou platby za vodu, elektřinu nebo teplo. Většina domácností se tak v důsledku zvýšení sazby DPH zdražení nevyhne, přitom třeba za teplo vydá průměrná česká rodina 1 700 korun ročně navíc. 

Pravděpodobně zdraží také potraviny, obchodníci už dopředu avizují, že do svých marží už sahat nemohou. Část potravin se ale rychle kazí, takže nějaké příliš velké zásoby také nemají cenu. Analytik Aleš Michl navíc upozorňuje, že mohou obchodníci zvýšit ceny ještě dřív, když ze strany zákazníků zpozorují zvýšenou poptávku. Podobná situace je u léků, kde má cenu nakoupit jen běžné léky či vitamíny, které rychle spotřebujete. Také léky totiž mají jen omezenou životnost danou expirací. 

Ceny bytů mohou po zdražení zase klesat

V jiných oblastech se ale vyplatí nákup uspíšit nebo nakoupit do zásoby. To je případ třeba stavebních prací, úprav bytu nebo opravy auta, kde mohou ceny po zvýšení DPH vyrůst i o tisíce korun. Třeba kuchyňská linka na míru, která stojí 50 tisíc, bude po zdražení stát o pět tisíc víc. 

Zajímavá situace nastane v případě pořizování bytů, u kterých půjde o statisícové zdražení. Na první pohled by se tak mohlo zdát, že se vyplatí s koupí bytu pospíšit, protože ceny příští rok vyletí vzhůru. Analytici ovšem doporučují takovou investici pečlivě zvážit. Už teď je totiž v Praze asi 9 000 volných bytů, které zejí prázdnotou. Po skokovém zdražení na začátku roku tak mohou ceny bytů pozvolna klesat, protože nebude dostatečný zájem ze strany kupujících. 

Podraží i cestování hromadnou dopravou, tady se vyplatí včas koupit např. roční kupon na rok 2012 za ještě sníženou sazbu. Jednotlivé jízdenky však po změně sazby DPH přestanou platit. U dálkové dopravy lze ovšem dopředu zarezervovat jízdenku na konkrétní datum, v takovém případě bude platit snížená cena. Pokud jste vášniví čtenáři, tak se vyplatí nakoupit i knihy, které už vyšly. Někteří poslanci ovšem chtějí zkusit pro knihy vyjednat výjimku, možná se tak jejich cena zvyšovat nebude.

Vydáno pod