Egypt potřebuje turisty, ti se ale nehrnou

Káhira - Od začátku protestů Egypt prodělal na turismu v přepočtu asi 15 miliard korun. Slavné památky zejí prázdnotou v zemi, kde zisky z cestovního ruchu jsou podstatnou součástí státních příjmů. Část těch, co sem přeci jen přijela na dovolenou, ale varuje, že některé služby jsou omezené a personál hotelů občas stávkuje. Většina turistů si tak dobře rozmyslí, jestli si pro svoji dovolenou raději nevybere jinou destinaci. Ti trpělivější naopak počkají na last minute zájezdy.

Turisté se do Egypta nehrnou. Rusové, kterých loni přijelo ze všech návštěvníků nejvíc, se zatím nevrátili vůbec. Ještě na podzim hledali turisté volné místo na pláži a teď například čtyřhvězdičkový hotel Montillion Grand Horizont v letovisku Hurghada zeje prázdnotou. „Žádní zahraniční turisté tady nejsou - je tu kolem 25 Čechů.  Ani Němci ani Rusové,“ potvrdila turistka Iva Melichová.

Cestovní ruch je směrodatný

Turisté se do Egypta nehrnou (zdroj: ČT24)

Příjmy z cestovního ruchu jsou přitom pro zemi faraonů směrodatné. V roce 2010 tam přijelo 14 milionů turistů, kteří utratili 13 miliard dolarů. V turistice je zaměstnáno téměř 13 procent pracujících. „Chceme, aby se cestovní ruch vrátil. I proto jsme řekli: Dobře, nabídneme jízdy na koních a velbloudech zdarma,“ uvedl Abdel Nabi Hamooda, který provozuje jízdy na velbloudech.

Egyptská velvyslankyně v ČR Amal Mouradová:

„Důležité je, aby lidé pochopili, že v Egyptě je bezpečno. To je pro cestování to nejhlavnější.“

„Situace v celém regionu má vliv na prodej zájezdů. Lidé rozvažují, zdali pojedou do těchto míst, nebo spíš pojedou někam jinam,“ míní ředitel společnosti Exim Tours Jan Koláčný. A ti, kdo se na dovolenou do Egypta chystají, musejí počítat s tím, že některé hotely kvůli malému počtu turistů fungují v omezeném režimu. Egypťané navíc občas stávkují a demonstrují. 

Cestovní kanceláře přesto věří, že Češi se do Egypta vrátí ve velkém. „Předpoklad je, že by mohli egyptští hoteliéři nabídnout nižší ceny. V některých případech tomu tak i je,“ doplnil Koláčný. Podobným vývojem si loni prošlo i stávkující Řecko. Češi vyčkávali do poslední chvíle a dovolenou kupovali až na last minute s výraznou slevou.

Nepokoje v Egyptě
Zdroj: ČT24/ČTK/AP