Budou české Alcy v polských barvách?

Praha – Aero Vodochody možná stojí před zásadním průlomem. Bitevníky L-159 Alca vyráběné českou zbrojovkou jsou totiž podle Hospodářských novin favority v tendru polské armády. Ta by si mohla objednat 16 strojů a zaplatit za ně dohromady 9,3 miliardy korun. Pokud by Aero v soutěži zvítězilo, bylo by to vůbec poprvé, co tento typ letounu dodá do výzbroje zahraniční armády.

„Nečekaným favoritem výběrového řízení se stala česká Alca,“ citují HN článek z polského deníku Rzeczpospolita. Úspěchy české firmy ve vyjednávání s polskou armádou přitom potvrdil i velvyslanec ČR v Polsku Jan Sechter.

Za nejžhavějšího kandidáta v tendru, který polská armáda vypsala loni na podzim, byl dosud považován letoun T-50 Golden Eagle, který vyrábí korejská zbrojovka Korea Aerospace Industries ve spolupráci s americkou firmou Lockheed Martin. Ta je zase výrobcem stíhaček F-16 používaných polským letectvem.

Poláci se ale nedávno rozhodli šetřit a právě nižší cena je hlavním trumfem českých letounů. Alca ale neztrácí ani další výhodu – díky své elektronické výbavě a uspořádání kabiny se podobně jako korejská letadla hodí k výcviku pilotů na větší stroje F-16. Aero navíc nabízí i offsetové programy – spolupracovat chce s polskými leteckými firmami, například Vojenskými leteckými závody v Bydgoszczi.

V Aeru dosud vyrobili víc než sedm desítek letounů L-159, jejich jediným odběratelem bylo české letectvo. Před několika lety zaplatilo za jeden stroj v průměru 482 milionů korun, používá ale jenom část z nich. Pět kusů vyměnila armáda za jeden vojenský dopravní letoun CASA do Španělska. Dalších 36 letadel má zakonzervovaných a hledá pro ně kupce.

O letadla ze zásob české armády ale Poláci zájem nemají, chtějí nové stroje, což je pro Aero vlastněné investiční skupinou Penta, dobrá zpráva. „Znamenalo by to výroby i vývoje letadel,“ uvedl tiskový mluvčí vodochodské zbrojovky Richard Musil.

Podle šéfredaktora vojenského magazínu Raport WTO Grzegorze Holdanowicze by rozhodnutí o vítězi zakázky mělo padnout ještě před polskými parlamentními volbami plánovanými na letošní říjen. Kromě Korejců, kteří jako jediní nabízejí nadzvukový letoun, a českého Aera se soutěže účastní ještě britský BAE Systems s bitevníkem Hawk AJT, italská firma Alenia Aeronautica se strojem Aermacchi M346 a finská Patria Aviation s letounem Hawk 51. Finové jako jediní nabízejí už použité stroje.

Vydáno pod