Automobilce Toyota byl snížen úvěrový rating

Tokio - Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) snížila úvěrový rating největší japonské i světové automobilky Toyota Motor kvůli slabé ziskovosti o jeden stupeň na AA. Oznámila to dnes S&P. Toyota již minulý měsíc sdělila, že svolává ke kontrole téměř 2,4 milionu vozů. Důvodem opatření jsou problémy s plynovými pedály, se kterými se firma potýkala již dříve.

Ziskovost Toyoty se sice podle S&P oživuje, ale pomalejším tempem než ziskovost jejích japonských konkurentů. S&P rovněž upozornila na obtížné podnikatelské podmínky v odvětví, včetně vyšších cen surovin a pohonných hmot. Čistý zisk Toyoty ve třetím finančním čtvrtletí v prosinci klesl o 39 procent na 93,63 miliardy jenů (zhruba 20 miliard Kč).

Toyota od roku 2009 kvůli potížím s nechtěným zrychlováním a dalším bezpečnostním problémům svolala po celém světě přes 14 milionů automobilů. Vyšetřování americké vláda nedávno potvrdilo, že za zrychlování toyot mohou vadné plynové pedály a problémy s podlahovou krytinou, která může plynový pedál zablokovat. Neprokázalo se tak podezření, že by k náhlému zrychlování vozů přispěla vadná elektronika.

Toyota Avalon
Zdroj: ČT24/Toyota