Poštovní známky nahradí esemesky – alespoň ve Švédsku

Stockholm - Zákazníci švédské pošty již zřejmě nebudou muset olizovat poštovní známky, tamní pošta je totiž plánuje nahradit textovými zprávami. Na mobil klienta následně přijde kód, který roli známky zastoupí. Odesilatel ho prostě jen opíše na dopis nebo pohled. Podobný systém, který jistě nevítají filatelisté, spustí podle zpravodajského listu The Local od dubna také Dánsko.

„Velmi se o to zajímáme a nyní hledáme technické řešení,“ řekl Anders Aasberg, který má ve švédské poště Posten na starosti marketing a rozvoj. Dánský projekt počítá s odpovědní zprávou SMS. Z ní klient na dopis či pohled opíše kód, který bude dokladem o zaplacení poštovného.

Aasberg prozatím nezmínil žádný termín, ke kterému švédská pošta plánuje poštovní známky definitivně zrušit. Jisté prý je pouze to, že to nebude do léta. Podle něj je riziko falšování kódu podobně vysoké, jako je snaha padělat známky. Mobilním telefonem bude zřejmě možné uhradit poštovné za balíky do dvou kilogramů.

Pošty ve Švédsku i v Dánsku jsou přesvědčeny, že lidé budou jejich služby i přes stále širší možnosti moderní komunikace nadále používat. Zavedení plateb přes textové zprávy má zákazníkům korespondenci usnadnit. Platby mobilními telefony mohou používat také Češi, zatím je takto v Česku možné v některých městech uhradit například jízdné hromadnou dopravou nebo parkovné.

Poštovní známky se používají bezmála dvě století. Jako první je začala využívat britská pošta v roce 1840. Zjednodušilo to její účetnictví, do té doby se totiž za zásilky platilo podle doručovací vzdálenosti a pošta tak musela vést o každém dopisu záznam ve svých účtech. Zavedení poštovních známek vedlo k razantnímu snížení poštovného a k masivnímu využívání pošty veřejností.