Stát hodlá zpoplatnit všechny silnice I. třídy

Praha - Ministerstvo dopravy přichází s novinkou. Od poloviny příštího roku by se mělo platit mýtné na všech silnicích první třídy, zpoplatněny by měly být také stovky kilometrů druhých tříd a několik úseků silnic třetí třídy. Podle náměstka ministra dopravy Martina Sýkory přinese rozšíření systému státu miliardy korun, nepřesáhne však výnos za mýtné z dálnic a rychlostních silnic, který vloni činil 6,6 miliardy korun. Tendr na dodavatele systému včetně palubních jednotek bude vypsán do měsíce.

Miliardy, které má novinka přinést, by měly jít na opravy a údržbu silnic. Výtěžek z mýtného ze silnic první třídy, kterých je v Česku celkem 5 500 kilometrů, půjde do státního fondu dopravy. Peníze získané na silnicích druhé třídy dostanou kraje, ale až poté, co si stát odečte náklady na provoz systému. Pokud se silnice druhé a třetí třídy ukážou při výběru mýtného jako prodělečné, stát dá přednost zákazovým značkám, uvedl Sýkora.

Ve výběrovém řízení na dodavatele systému včetně palubních jednotek nebude sice žádná technologie předem vyloučená, je ale jasné, že ministerstvo počítá se satelitním systémem, který nevyžaduje stavbu bran. „V podmínkách tendru budeme chtít zajistit určité procesy, které by se daly jen těžko zvládnout prostřednictvím mikrovlnných bran,“ řekl Sýkora.

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Satelit bude muset být kompatibilní se současným mikrovlnným systémem, který je v Česku zaveden na 1100 kilometrech dálnic a 130 kilometrech silnic první třídy. Společnost Kapsch, která mikrovlnný systém na dálnicích postavila, nedávno propojení obou systémů prezentovala. Zájem o české mýtné má mimo jiné i slovenská firma SkyToll. „Pro silniční strukturu, kterou má v plánu zpoplatnit Česká republika, má sateliní řešení v porovnání s mikrovlnou více výhod. Je to například rychlost vybudování systému, flexibilita při změnách na vymezených úsecích,“ řekl mluvčí SkyToll Anton Bódis.