Odbory: Přejděte k OSVČ – ušetříte a stát zchudne

Praha - Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) varovala před připravovanou daňovou, respektive důchodovou reformou. Podle jejího předsedy Jaroslava Zavadila připravované kroky vlády prohloubí deficit veřejných financí o 80 miliard. Jak přednesl ekonom ČMKOS Martin Fassmann, největší dopad budou mít změny na zaměstnance, a to na úkor firem. Odboráři proto dnes představili svou kampaň proti chystaným vládním reformám penzí, zdravotnictví a daní. Nazvali ji Otevřete oči.

Podle Fassmanna předpokládá vláda v příštích letech s dalším snížením příjmové strany veřejných rozpočtů i přes vyšší daně. Úspory přitom mají jít do rukou zaměstnavatelů a osob samostatně výdělečně činných na úkor daňového zatížení zaměstnanců. „Tyto reformy ze společenské solidarity vylučují velké skupiny obyvatelstva,“ dodal ekonom.

Odbory varují, že dojde k další degradaci zaměstnání, zatímco OSVČ si polepší. U zaměstnanců bude podle nich zdanění růst, zatímco u OSVČ bude klesat. ČMKOS zdůrazňuje, že zaměstnanci budou mít stále více důvodů přestoupit do podnikatelské sféry a zapojit se do tzv. švarc systému. Pokud by takto přešlo jedno procento zaměstnanců, znamenalo by to pětimiliardovou ztrátu pro státní rozpočet, argumentoval Fassmann.

Odbory odhadují, že u člověka s hrubým měsíčním příjmem 10 tisíc korun bude roční nárůst nákladů způsobených reformami činit až 8 064 korun, tedy téměř jeden čistý měsíční příjem. U zaměstnanců s průměrným příjmem bude roční dopad téměř ve výši poloviny měsíčního čistého platu, tvrdí odbory.

Reforma daní bude stát 80 miliard ročně, tvrdí odbory

Odbory při svém odhadu dopadu daňové reformy na deficit veřejných financí vycházely z vyjádření ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), že dopad reformy na daňovou kvótu bude dvě procenta. „Předpokládáme, že v roce 2013 bude hrubý domácí produkt (HDP) čtyři biliony korun,“ uvedl Fassmann. Dvě procenta z této částky je 80 miliard korun.

Odbory proto začaly kampaň proti reformám Otevřete oči. S pomocí osmi desítek billboardů chtějí dosáhnout toho, aby vláda návrhy změnila. Jinak jsou připraveny k demonstraci i stávce.

„Kampaň má jednoznačný cíl - návrhy reforem zkorigovat tak, aby byly logické a oprávněné,“ prohlásil šéf nejsilnějšího odborového svazu KOVO Josef Středula. Podle něj kampaň může gradovat a mohou se konat hromadná vystoupení. „Nevzdáváme se myšlenky na stávku,“ dodal. O možnosti generální stávky se před nedávnem zmínil i Bohumír Dufek, šéf Asociace samostatných odborů.

V tuto chvíli odbory vyčkávají, jak se vláda zachová a zda své reformní záměry změní. Rozhodujícím datem bude podle předáků 21. duben, kdy se uskuteční společné jednání zástupců zaměstnanců, zaměstnavatelů a kabinetu. Tripartita by se měla zabývat všemi reformami. Podle místopředsedy ČMKOS Václava Pícla bude situaci vyhodnocovat odborářský krizový štáb, který navrhne další kroky.

  • Martin Fassmann autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2437/243626.jpg
  • Podnikatelé zdroj: Ermenegildo Zegna http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2033/203252.jpg
  • Odboráři dávají najevo nespokojenost s úsporami autor: Krumphanzl Michal, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2161/216043.jpg