Zájem o stavební spoření klesá, zasadila mu vláda smrtící ránu?

Praha – Klienti stavebních spořitelen uzavřeli v prvním čtvrtletí zhruba 96 tisíc nových smluv o stavebním spoření. To není nijak malé číslo, nicméně v porovnání s loňským rokem lidé uzavřeli asi o 48 tisíc nových smluv méně. Lidé si méně brali ze stavebního spoření také úvěry. Podle odborníků může nižší zájem o stavební spoření souviset se snížením státní podpory, i když v porovnání se zahraničím zůstává stále poměrně vysoká. Z objemu úvěrů zase nejspíš ukously hypotéky. Ty jsou teď výhodnější než v uplynulých letech.

I když stát podporu spoření osekal, smrtící ránu mu podle odborníků nezasadil. Zájem lidí sice ochabl, stále se ale stavební spoření řadí mezi nejvýhodnější produkty na trhu. „Svůj primát neztratilo. I kdyby byla státní podpora 2 tisíce a pokud by byla nadále neúčelová po vázací době, stále mohou klienti dosáhnout nejvyššího možného zhodnocení na stejnou úložku,“ uvedl vedoucí analytik Fincetra Josef Rajdl.

Stavební spořitelny krachovat nebudou

„Současný vývoj zatím neohrožuje existenci stavebních spořitelen. Jsou to stabilní instituce,“ míní Rajdl.

Rozhovor s Josefem Rajdlem (zdroj: ČT24)

Češi si musí na nižší státní podporu nejprve zvyknout. Faktem je, že i po snížení na 2 tisíce korun, poskytuje Česká republika jeden z nejvyšších příspěvků na stavební spoření v regionu. „V Rakousku je výše státní podpory variabilní - navázaná na výnos státních dluhopisů. Ekvivalent v Rakousku je okolo tisíce korun. Na Slovensku je podpora také nižší než u nás a co se týče Německa, tam je státní podpora přiznávána pouze lidem, kteří mají nízké příjmy,“ připomněl Rajdl.

Ústavní soud sice změny ve stavebním spoření zrušil, vládě se je ale nejspíš podaří protlačit legislativním procesem znovu. Soudu totiž nevadilo ani tak snížení podpory za letošní rok a dál do budoucna jako spíš to, že vláda prosadila změny ve stavu legislativní nouze. Když je Poslanecká sněmovna a Senát schválí při řádném jednání, budou dál platit. A ministerstvo financí se už činí. Nový návrh na omezení podpory maximálně na 2 tisíce korun, už putuje do sněmovny. Nižší státní podporu připíše stát lidem už za letošek.