Na dovolenou jedině s pojištěním

Praha – Zhruba každý desátý Čech vyjíždí do ciziny bez cestovního pojištění. Statistiky přitom mluví jasně. Počty nehod, úrazů či nemocí českých turistů v zahraničí stále přibývá. Vysoké nárůsty hlášených případů potvrzují pojišťovny i asistenční společnosti. V každé zemi přitom na turisty číhá jiné nebezpečí - v Egyptě střevní potíže, v Řecku rýma, v Itálii pád na lyžích nebo na kole. Cestovní pojištění přitom může pomoci i jinak než při úrazu. Služba vázaná k cestovnímu pojištění může pomoci i právní radou v případě dopravní nehody, sporu s majiteli hotelu nebo při jednání s policií.

Sto korun denně za klid se vyplatí

Jeden den klidné dovolené stojí Čechy maximálně sto korun. To je totiž horní hranice, kterou si za pojištění účtují pojišťovny. Průměrně však pojištění nákladů na léčení dospělého člověka přijde na padesát korun denně. Pokud chce turista pojistit i škody na zdraví nebo majetku druhých, připlatí si dvacetikorunu.

Martina Kotyrová z České asociace pojišťoven:

„EHIC nekryje vysoké spoluúčasti hrazené pacientem při prvotním ošetření, hospitalizaci, stomatologické zákroky nebo nákup předepsaných léků či zdravotních pomůcek, jako jsou hole či ortézy.“

Mnoho Čechů se ale spoléhá na evropský zdravotní průkaz (EHIC). Ten sice zaručuje nezbytnou lékařskou péči, spoléhat se na něj stoprocentně ale nelze. Platný je totiž pouze, pokud je turista ošetřen ve zdravotnických zařízeních financovaných z veřejných zdrojů, navíc často s vysokou spoluúčastí pacienta. Neposledním omezením je návštěva členských zemí Evropské unie. 

Ani pojištění v rámci platební karty nemusí však znamenat jistotu. To se totiž často nevztahuje na některé sporty a nízké bývají i limity pojistného plnění na jednotlivá rizika.

Mezi nejčastější potíže hlášené klienty patří podle Fuchse problémy s trávicím traktem. Meziročně zde počet zásahů vzrostl o 60 procent, většinou to bylo kvůli akutním zánětům žaludku a střev. To však souvisí s nárůstem cestování do destinací, jako je Egypt, který je nejfrekventovanější zemí s pojistnou událostí, Bulharsko, Turecko nebo severní Afrika. Časté problémy klienti také hlásí z Řecka, Chorvatska a jiných tradičních středomořských destinací. Tady ale mají Češi spíše problémy s infekcí dýchacích cest a uší. Příčinou bývá nevhodné užití klimatizace.

Úrazy potom mají souvislost se sportováním nebo adrenalinovými aktivitami. V této kategorii narostly počty případů o 100 procent. Ke zraněním nejčastěji dochází při cykloturistice nebo v alpských destinacích. „V Chorvatsku jsou to zranění, odřeniny, všechno souvisí s tím, že lidé nedávají pozor při koupání,“ tvrdí ředitel Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. Úrazovost je ale způsobená i neopatrností a rizikovým chováním klientů. Nárůst pojistných událostí je také dán tím, že je cestovní pojištění stále populárnější. Klienti navíc s větší frekvencí berou na dovolenou i malé děti, turistů v seniorském věku taktéž přibývá. Vyšší byl počet pojistných událostí v exotických zemích, jako je Kuba, Dominikánská republika, Venezuela, Thajsko či Vietnam.

Na co si dát pozor?

Pozor si především dejte na kvalitu pitné vody. V destinacích jako je Egypt, je vhodné pít pouze vodu balenou, v ní si také mýt ruce, nádobí, a dokonce si s ní čistit i zuby. Rizikové jsou zejména nápoje z postmixu nebo led, který je vždy přidáván do nápojů v barech a restauracích. V Řecku je třeba se připravit spíše na problémy s dýchacími cestami. Rizikem jsou výrazné a opakované změny teplot spojené s klimatizací v pokojích, restauracích a v letadlech. Problémem může v Řecku být také infikovaná voda v bazénu.

  • Dovolená zdroj: Tahiti Tourism Australia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2382/238181.jpg
  • Koktejly zdroj: Wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/218/21702.jpg