Šéfem České pošty je Petr Zatloukal

Praha – Dočasný šéf České pošty se dnes stal jejím oficiálním generálním ředitelem. Petra Zatloukala na post jmenoval ministr vnitra Jan Kubice. Zatloukalovu předchůdkyni ve funkci Marcelu Hrdou odvolal ke konci února tehdejší ministr vnitra Radek John (VV) kvůli údajné nekoncepčnosti při tvorbě strategie firmy pro další roky.

Na Zatloukala čeká transformace pošty na akciovou společnost

Zatloukal tak porazil svého protivníka a předsedu dozorčí rady pošty Jiřího Macešku, který byl druhým vážným kandidátem. Stěžejními úkoly nového generálního ředitele bude příprava transformace státního podniku na akciovou společnost, příprava na liberalizaci trhu poštovních služeb v roce 2013 a zpracování strategie podniku pro další roky. 

Petr Zatloukal:

Pro Českou poštu pracuje od roku 2008, kdy se stal náměstkem pro logistiku a informační technologie. Předtím zastupoval stát ve statutárních orgánech telekomunikační společnosti Telefónica. Své služby pro stát odstartoval ještě dříve na ministerstvu vnitra, kde se staral o provoz a rozvoj informační infrastruktury.

Hrdá připravovala strategii nekoncepčně

Bývalý ministr vnitra John Hrdou odvolal kvůli její nekoncepčnosti při tvorbě strategie pro další roky. Vadil mu však také její postup při rušení pošt a podcenění přípravy na transformaci pošty ze státního podniku na akciovou společnost. Hrdá se nedlouho po svém odvolání stala šéfkou Slovenské pošty.

Pošta provozuje kolem 3 350 poboček. U části obslužných míst chce změnit formu doručování. Měly by je nahradit partnerské provozovny nebo výdejní místa. Roční tržby státního podniku přesahují 20 miliard korun. Loni firma vykázala zisk kolem 250 milionů korun proti předchozím 661 milionům.

Marcela Hrdá
Zdroj: ČT24