Český a slovenský trh s elektřinou se propojí s maďarským

Praha - Český a slovenský trh s elektřinou se do roka propojí s maďarským. Zástupci energetických organizací těchto tří zemí podepsali v noci na dnešek memorandum, které by v prvním pololetí příštího roku mělo vést k faktickému propojení trhů. Na trhu by po propojení měla být větší konkurence a dodávky elektřiny by měly být stabilnější a bezpečnější.

V současnosti funguje propojení trhů mezi Českem a Slovenskem. „Ministerstvo průmyslu a obchodu dlouhodobě podporuje větší propojení trhů s elektřinou v Evropě. Spojení trhů obecně přináší bezpečnější dodávky a tlak na podmínky, za kterých si zákazník elektřinu kupuje,“ vysvětlil ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Podle Kocourka je budoucí propojení českého, slovenského a maďarského trhu s elektřinou také dalším krokem k budoucímu jednotnému trhu v Evropské unii: „Ve starých členských zemích se trhy s elektřinou postupně propojují už delší dobu. Mezi novými členy je náš propojený česko-slovenský trh, ke kterému se brzy přidá Maďarsko, první dobrou vlaštovkou.“

S propojením trhů souhlasili národní regulátoři, provozovatelé přenosových soustav a organizátoři trhů s elektřinou Maďarska, České republiky a Slovenska. Za Česko daly souhlas Energetický regulační úřad (ERÚ), ČEPS a organizátor trhu s elektřinou OTE.