Drahý benzin nahrává prodejcům jednostopých strojů

New York/Praha - Drahé pohonné hmoty nutí řidiče hledat levnější alternativy. Například v Americe, kde je benzin nepoměrně levnější, si lidi kupují místo aut radši úspornější motorky. Jejich prodeje tak výrazně rostou. Cena benzinu je ve Spojených státech na rekordech, i když zdaleka není tak vysoká jako u nás.

V Americe platí nyní motoristé čtyři dolary za galon, tedy zhruba 17 korun za litr. Pro národ řidičů ovšem jde o dost vysokou částku. Ta se již odráží například na prodejích skútrů, které mají mnohem menší spotřebu než auto. Jejich prodeje jen za první čtvrtletí vzrostly skoro o polovinu. „Když zdraží benzin, tak my si nestěžujeme. Máme okamžitě víc práce,“ uvedl spolumajitel prodejny jednostopých strojů Wellesley Scott.

Přestože se i Američané zvyklí na velká a žravá auta poslední dobou stále víc poohlížejí po úporných vozech, sériově vyráběná vozidla se ve spotřebě skútrům stále vyrovnat nemůžou. Městské motorky ujedou 100 kilometrů za méně než čtyři litry. „Majitelé podobných mopedů doplňují benzin většinou jednou za dva až tři týdny. Podle toho, jak často jezdí,“ doplňuje Scott.

Drahý benzin a prodej motorek (zdroj: ČT24)

Malé motorky a skútry si oblíbili i Češi

Obliba malých motorek a skútrů přitom roste i v Česku, hlavně ve velkých městech. „Faktem je, že jsme oproti loňskému roku zaznamenali mírný nárůst prodeje nových motocyklů a mopedů v České republice. Ae nárůst nebyl nijak vysoký, jednalo se zhruba o šest procent,“ prohlásil Antonín Šípek ze Sdružení automobilového průmyslu.

Skútry se však hodí hlavně na kratší popojíždění po městě. Nevýhodou je kromě menšího komfortu také menší bezpečnost.