KSČM: Zvýšení DPH podpoří „nákupní turistiku“

Praha - Komunisté varují, že avizované zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty na potraviny povede k nárůstu nákupní turistiky, neboť tuzemští zákazníci z příhraničních oblastí budou raději jezdit nakupovat za hranice. Podle předsedy poslanců této strany Pavla Kováčika se vyplatí nakoupit potraviny a natankovat plnou nádrž v cizině až do vzdálenosti 60 až 80 kilometrů od české hraniční čáry.

Kováčik tvrdí, že nákupní turistika negativně ovlivní domácí produkci potravin: „Že to povede k dalšímu snížení konkurenceschopnosti, že to povede k dalšímu poklesu výroby, že to povede tedy v této souvislosti i k dalšímu poklesu pracovních míst, soběstačnosti ve výrobě potravin a také k poklesu potravinové bezpečnosti, je velmi jasné.“

Předseda komunistických poslanců uvádí jako odstrašující příklad Slovensko, kde je na potraviny uvalena 20procentní DPH. Podle údajů tamní potravinářské komory to prý v některých sektorech vedlo k útlumu výroby potravin až o 40 procent.

Kováčik: ČR se posune k méně rozvinutým zemím

Podle Kováčika způsobí vyšší sazba daně u potravin růst podílu těchto výdajů ve spotřebním koši domácností na 25 procent, u středněpříjmových domácností na zhruba 19,5 procenta. Tím se podle jeho slov ČR posune k méně rozvinutým zemím. Zvýšení podílu výdajů na potraviny je proto podle něj velmi nepřijatelné. Zastává názor, že na vybrané potraviny by měla platit nulová sazba, například na chleba, další pečivo, těstoviny, mléko, mléčné výrobky, maso nebo ovoce a zeleninu.

Od roku 2012 hodlá vláda zvýšit dosavadní sníženou desetiprocentní sazbu DPH na 14 procent a sjednotit obě sazby na 17,5 procenta od roku 2013. Vyšší sazba DPH je nyní na 20 procentech. Kvůli růstu snížené sazby mohou zdražit kromě potravin také třeba léky, městská hromadná doprava, ubytování, zdravotní a sociální péče, ale i vstupné na kulturní akce, knihy a učebnice.

Vyšší DPH u potravin má dle České potravinářské komory z evropských států jen Slovensko a Dánsko. O změně však musí rozhodnout Parlament a příslušnou novelu musí ještě podepsat prezident. Sněmovna se bude návrhem zabývat na své nejbližší schůzi, která začne příští týden.

  • Nákupy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2392/239169.jpg
  • Léky autor: Martin Gerten , zdroj: ISIFA/EPA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2561/256073.jpg