Záchrana automobilek vyjde USA levněji

Washington - Záchrana automobilek ve Spojených státech bude stát daňové poplatníky méně, než se očekávalo. Americká vláda již získala zpět zhruba polovinu z 80 miliard dolarů (zhruba 1,4 bilionu korun), které v roce 2009 použila na pomoc automobilkám General Motors a Chrysler, jejich finančním divizím a dodavatelům. Vyplývá to ze zprávy ekonomických poradců Bílého domu.

Původně se předpokládalo, že z vynaložených 80 miliard dolarů bude více než 60 procent ztraceno. Nyní se však podle poradců ztráta odhaduje na méně než 20 procent. Automobilový průmysl předpokládá, že jeho záchrana v konečném výsledku daňové poplatníky připraví o 14 miliard dolarů.

Automobilky GM a Chrysler prošly v roce 2009 za asistence vlády bankrotovým režimem. Vláda automobilkám poskytla úvěry a další finanční pomoc, za kterou v nich získala majetkové podíly.

Poradce Ron Bloom upozornil, že peníze vynaložené na pomoc automobilkám ochránily pracovní místa a zabránily rozsáhlým škodám v americkém automobilovém sektoru. „Domníváme se, že uskutečněná opatření přivedla firmy na cestu k úspěchu,“ dodal.

Největší americká automobilka GM v letošním prvním čtvrtletí více než ztrojnásobila čistý zisk na 3,2 miliardy dolarů z 900 milionů dolarů před rokem, a vykázala tak nejvyšší čtvrtletní zisk za více než deset let. Chrysler v prvním čtvrtletí hospodařil s čistým ziskem 116 milionů dolarů po ztrátě 197 milionů dolarů před rokem. Vykázal tak první čtvrtletní zisk od opuštění bankrotového režimu v roce 2009.