Kalousek se s odbory nedohodl, stávka je na spadnutí

Praha - Setkání Asociace samostatných odborů s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) výsledky nepřineslo. Stávka je téměř na sto procent jistá, uvedl předseda asociace Bohumír Dufek. Odboráři chtěli ministra přesvědčit, aby byly změněny stěžejní vládní reformy, které zástupci zaměstnanců dlouhodobě kritizují. Termín stávky v dopravě, která je teď na spadnutí, odbory vyhlásí zítra v 11 hodin dopoledne. Už teď ale všechno nasvědčuje tomu, že by se měla uskutečnit v pondělí 13. června. V rámci protestu by měla přestat jezdit městská doprava v Praze a Brně a vlaky v celé republice. Na hlavních silnicích, na dálnici D1 i na některých hraničních přechodech by mohly být blokády. Odboráři pražského dopravního podniku (DPP), jeho vedení a představitelé hlavního města spolu dnes uzavřeli dohodou, podle níž si v průběhu protestu vyjdou vstříc.

Stávka je vyhlášena, datum jisté není

Šéf Odborového svazu dopravy Jiří Obitko a následně i Dufek popřeli, že by bylo o termínu stávky rozhodnuto. „Naše informace 'zákulisní' směřují k tomu, že stávka opravdu reálně bude v pondělí od čtyř od rána do čtyř odpoledne,“ uvedl však v rozhovoru pro Českou televizi generální ředitel Dopravního podniku Praha Martin Dvořák.

Dalším pravděpodobným datem stávky je čtvrtek 16. června. Konečné datum by odboráři měli oznámit zítra v 11 hodin. Na tuto hodinu totiž před Dům odborových svazů svolali tiskovou konferenci. „Stávka byla vyhlášena, pan generální ředitel o té stávce ví, byl informován, ale že ta stávka bude 13. v pondělí, nic takového koalice dopravních odborů nerozhodla. Ta o tom rozhodne v pátek a tam se předpokládá, že by mohl být ten den a rozsah té stávky vyhlášen,“ vysvětluje Obitko.

Výzva dopravcům:

„A jestli neseženete nové zaměstnání, jak budete žít do vzniku nároku na předčasný a radikálně krácený důchod? O tom všem jednají již několik měsíců odboráři s vládou, ale zatím bezvýsledně. Stále doufáme, že zdravý rozum zvítězí, ale zatímco jednání nevedou k přijatelnému výsledku, Poslanecká sněmovna schvaluje jeden vládní návrh zákona za druhým.“

Kvůli stávce už spolu dnes odboráři pražského dopravního podniku, jeho vedení a představitelé hlavního města uzavřeli několikabodovou dohodu, podle níž se mimo jiné management DPP nebude snažit průběh protestu ovlivňovat změnami v rozpisu služeb. Zaměstnancům, kteří budou stávkovat a dodrží zákony, nebudou hrozit od DPP žádné postihy. Vedení dopravního podniku do dohody prosadilo zas to, že sice každý zaměstnanec má právo stávkovat, ale ti, kteří se nebudou chtít připojit, mají zas právo pracovat a stávkující to budou respektovat.

"Ano, jsou připraveny - řeknu - nátlakové akce z pozice stávek dopravních svazů a jsou připraveny nátlakové akce blokád dopravních cest a komunikací. V současnosti to máme připraveno tak, že chceme stupňovat tyto akce. Takže v prvé řadě to bude pravděpodobně Brno, pravděpodobně Praha. Vláda a Parlament si musí být vědomy toho, že máme právo se i v průběhu volebního období vyjádřit a říct svůj názor," uvedl ve Studiu 6 ČT Dufek. "Tak já se netajím tím, že jsem příznivcem generální stávky, protože si myslím, že to je nejčistší řešení, ale myslím si, že na to je snad ještě dost času," dal jasně najevo, kde až by protesty odborů mohly skončit.

Předběžné informace o možné stávce:

Podle informací ČTK by se měla stávka dotknout Prahy, Brna a železnice po celém Česku. Na vybraných silnicích by pak mohly být blokády, jde například o D1. "V současnosti máme rozpracovanou totální blokádu Prahy," tvrdí Dufek. Podle informací ČTK se do stávky chtějí pustit jen nejradikálnější zaměstnanci a většina pracovníků se prý nejspíš zapojit nechystá. Podle odhadu jednoho z odborářů Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) 80 až 90 procent zaměstnanců vyjede jako v běžné dny. Ředitel DPP Dvořák řekl, že se podnik pokusí přesvědčit zaměstnance k tomu, aby stávkovali jinou formou než zastavením dopravy. Zřejmě se připojí i zaměstnanci brněnského dopravního podniku. „Podrobnosti ještě nemáme, ale počítáme s tím, že stávka bude,“ tvrdí mluvčí Linda Škrancová. Stávka by podle ní mohla začít v pondělí ráno od 4:00 a skončit za 24 hodin. Podle Dufka se k dopravním odborům přidají i zemědělské odbory a Odborový svaz horníků.

Odborům došla trpělivost

Ministr Kalousek si nedává příliš velkou naději, že by se s odboráři nakonec přece jen mohl dohodnout a protesty odvrátit. „Už delší dobu mám pocit, že je tady mimořádný apetit po nějaké nátlakové akci, která by ukázala vládě – my jsme tady a jsme připraveni i k rozhodným krokům,“ prohlásil. Obě strany odmítají couvnout byť jen o centimetr ze svého stanoviska. Kalousek dokonce řekl, že radši odejde z vlády. „Vláda je ve velmi nepříjemné ekonomické situaci a je třeba, aby to odboráři vnímali také, aby věděli, že vláda nemůže slibovat něco, co není schopna splnit. I kdyby tisíckrát řekla, že jim všechno dá, ta ekonomika je neúprosná v tomto ohledu,“ dodává k tomu předseda sněmovního podvýboru pro dopravu Petr Bendl.

Jediné, co odbory donutí stornovat své plány, jsou zásadní ústupky kabinetu ve stěžejních reformách. V důchodové reformě odborům vadí zavedení dobrovolného druhého pilíře a růst věkové hranice pro odchod do penze. „Je pro nás nepředstavitelné, aby tramvaj, autobus nebo metro řídil sedmdesátiletý řidič nebo strojvedoucí nebo zaměstnanec v jiné namáhavé profesi. Myslíte si, že když Vás zaměstnavatel propustí v šedesáti letech, že seženete nové zaměstnání?“ stojí například ve výzvě, kterou odbory směřují zaměstnancům v dopravě i v DPP.

Na zdravotní reformě se odborářům nelíbí například snaha zavést standardy. Kritizují i změny v sociální oblasti a reformu daní. „Jsme přesvědčeni, že to zhorší životní úroveň,“ tvrdí Bohumír Dufek.

Bohumír Dufek:

„Nechceme omezovat občany České republiky, ale jestliže parlament a vláda omezuje na druhé straně nás, tak je potřeba na to reagovat. Ano, my zítra vyhlásíme jakým způsobem, pokud se nedohodneme, to bude příští dny, možná týdny a měsíce vypadat.“

Dopad reforem podle Dufka kompenzuje jedině pětiprocentní růst platů. Ministr Kalousek chce ale rozpočtový deficit stlačit na 105 miliard a požadavky odborářů odmítá. „Já prostě jiný rozpočet nepředložím, nemohu,“ stojí si za svým Kalousek. Pokud se nepodaří najít shodu, chtějí odboráři rozjet svůj plán možná už v pondělí. „Bude v dopravě, na železnici a bude to citelné,“ uvedl již dříve předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík. „Je evidentní, že zaplatí všichni občané. Dráhy jsou financovány občany ČR, ať už přímo – jízdným, nebo nepřímo tím, že na jejich provoz doplácí daňový poplatník, a v tomto ohledu k jistým škodám dojít může, a proto bych preferoval jednání, a nikoliv stávku,“ upozorňuje Bendl.

Sociální demokracie přesto odborářům fandí

„Sociální demokracie má plné pochopení pro všechny formy protestu, které zvolí zástupci zaměstnanců, pokud jde o odpor proti těmto nespravedlivým reformám. Sociální demokracie nepodporuje vládní návrhy v oblasti reformy důchodů, nesouhlasíme s tím, aby se zdravotní péče rozdělovala na péči chudinskou a na péči takzvaně ekonomicky náročnější. A nebudeme také souhlasit s tím, aby se v rámci Kalouskovy daňové reformy dále přenášela daňová zátěž z firem na zaměstnance a aby se zvýšilo daňové zatížení pracujících rodin a pracujících lidí,“ uvedl během dnešní tiskové konference šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. ČSSD zopakovala, že atmosféru střetu navodila koalice, která odmítá sociální dialog.

„Vláda vede sociální dialog. Ten, kdo v minulých měsících odešel od sociálního dialogu, byly právě odbory,“ brání koalici ale ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). „Samotné protesty, tak jak už jsem naznačil, nic změnit nemohou. Co může změnit tu situaci, to je korektní diskuse nad těmi argumenty a o to se snažíme,“ dodal. „Domnívám se, že jednání nebyl dostatečný počet,“ řekl Kalousek po dnešní neúspěšné schůzi. Vláda přitom podle něj pod hrozbou stávky od návrhů reforem neustoupí. „Je možné bavit se o tom či onom parametru, ale to, s čím přicházejí odbory, není parametrická, ale systémová změna,“ dodal Kalousek. A k systémovým změnám prý není vláda připravena.

Požadavky odborů v důchodové reformě:

  • záruky od vlády, konkrétně průběžný systém
  • oddělení důchodového účtu od státního rozpočtu
  • posílení tohoto účtu o akcie státních organizací, aby dokázal vyrovnat výkyvy v penzijním systému
  • nesouhlas s tím, aby se z tohoto účtu vyváděly peníze na další připojištění