VW převzal MAN, chce vytvořit nákladní gigant

Frankfurt nad Mohanem – Automobilka Volkswagen chce vytvořit evropského nákladního giganta ze svých dceřiných firem. Wolfsburská značka vyrábí vlastní nákladní vozy, patří jí ale také 70procentní podíl ve švédské Scanii a nově získala i 55,9 procenta hlasovacích práv ve výrobci nákladních automobilů MAN SE. Volkswagen chce spojením své nákladní divize s MANem a Scanií konkurovat největším výrobcům nákladních automobilů – Volvu a Daimleru.

Volkswagen ve společnosti MAN nejprve v polovině května získal více než 30 procent, poté musel podle německých zákonů předložit nabídku na převzetí celého podniku. Nyní už mu patří 53,7 procenta akciového kapitálu MAN, což představuje 55,9 procenta hlasovacích práv. „Volkswagen je více než potěšen výsledkem,“ poznamenal generální ředitel automobilky Martin Winterkorn.

Získáním majority si Volkswagen zajistil možnost jmenování členů do dozorčí rady, což má urychlit spolupráci se Scanií. Volkswagen chtěl kontrolu v dozorčí radě MAN převzít již minulý týden, od tohoto plánu však ustoupil po varování Evropské komise, podle které by tím porušil pravidla pro fúze. Volkswagen by měl v příštích týdnech předložit EK formální žádost o schválení fúze. Zda komise schválí vznik nákladního gigantu pod křídly Volkswagenu, bude ale jasné zřejmě až za několik měsíců.

MAN se stal součástí koncernu po 253 letech samostatné existence. „Spoluprací s Volkswagenem a Scanií nyní vstupujeme do nové, útočné fáze,“ řekl mluvčí automobilky.

Volkswagen, jehož součástí je Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě a do roku 2018 se chce stát největším výrobcem automobilů na světě. Firma již pracuje na převzetí německého výrobce sportovních vozů Porsche.