Zátěžovými testy neprošlo osm evropských bank

Brusel – Zátěžovými testy, které dnes zveřejnil Evropský bankovní úřad (EBA), neprošlo celkem osm bank z 91 testovaných. Dalších 16 prošlo jen velmi těsně. Finanční ústavy, které nemají dostatečný kapitál, budou potřebovat dodatečnou finanční injekci v celkové výši asi 2,5 miliardy eur. Banky, jejichž výše kapitálu jen těsně překročila minimální hranici, úřad doporučil k přísnějšímu dohledu.

Banky, které neprošly testy:

Catalunya Caixa, Banco Pastor, CAM, Unnim, Caja3, ATE Bank, Agricultural Bank of Greece, Volksbanken

Letošní testy byly oproti těm loňským přísnější. Banky se v nich musely vyrovnat s další hospodářskou krizí. Simuloval se propad akciových trhů i nesplácení úvěrů ze strany podniků i domácností. Nově se posuzovala také likvidita bankovních domů. V testech nakonec neuspělo celkem pět španělských bank, dvě řecké a jedna rakouská. Výsledek je o něco lepší, než čekaly finanční trhy a než čekali ekonomové, kteří odhadovali neúspěch až 15 evropských bank.

„Zátěžové testy vedly k navýšení tlaku na finanční ústavy, aby v uplynulých měsících navýšily svůj kapitál,“ podotkl šéf bankovního úřadu Andrea Enria. Pokud by od ledna do dubna letošního roku některé finanční ústavy nenavýšily kapitál v celkové výši 50 miliard eur, v zátěžových testech by neuspělo celkem 20 bank. Mezi „propadlíky“ navíc není započítána německá zemská banka Helaba, která nedala souhlas se zveřejněním výsledků, zřejmě proto, že neprošla.

Na testy se snáší kritika – kvůli Řecku

Zátěžové testy mají i řadu kritiků. Ti jim vyčítají zejména to, že dostatečně nereflektují očekávání trhů, které se obávají, že Řecko nebude schopné splácet své dluhy. To by přineslo značné ztráty zejména německým a francouzským bankám, které drží v řeckých dluhopisech nemalé sumy.

Evropský bankovní úřad však připomíná, že se banky v zátěžových testech musely vyrovnat se ztrátami, které by jim plynuly ze snížení ratingu o čtyři stupně, což by de facto znamenalo bankrot nízko hodnocené země, jakou je například Řecko.

To, že testy bank dopadly lépe, než se čekalo, přijímají odborníci rozpačitě. Podle některých by to mohlo problémy evropských bank ještě vyostřit. „Kdyby těch bank neuspělo více, kdyby jich víc propadlo, ukázalo by to na větší problémy a tím pádem i větší reakci jednotlivých států. To se nestalo,“ upozornil analytik společnosti Citfin Tomáš Volf.

Češi se o své banky bát nemusí

Češi můžou být v klidu. Tuzemské finanční domy už prověřila Česká národní banka a prošly. A i v případě, že by jejich zahraniční matky nebyly zdravé, neměly by se jich výsledky prověrky výrazně dotknout.

„V tomto se český bankovní sektor liší od mnoha dalších v Evropě. Má dostatek vlastních úspor, nepotřebuje si půjčovat v zahraničí. Dokonce je to tak, že český finanční sektor je mírným věřitelem vůči zahraničí, nikoli dlužníkem,“ popsal situaci v Česku bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

Ani propadlíky bankrot nejspíš nečeká

Krachu se ale nejspíš nemusí bát ani ty banky, které v testech neuspěly. Země Evropské unie se už dříve zavázaly, že jim poskytnou dostatečný kapitál na záchranu. Problém nebude řešit celá unie, ale konkrétní stát, jehož banky testy neprošly. Nyní musí propadlíci navýšit svůj kapitál, aby tak snížili rizika vkladatelů.

Zátěžové testy tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)