Spojené státy ztrácí nejlepší AAA rating od S&P

New York – Spojené státy ztratily v pátek špičkové hodnocení AAA úvěrového ratingu od společnosti Standard & Poor’s (S&P). Americké dluhopisy podle ní již nejsou bez rizika. Od největší ekonomiky světa se tak po vysilujícím jednání o navýšení stropu rozpočtového schodku dramaticky odvrací štěstěna. Agentura snížila hodnocení o jeden stupeň na AA+ kvůli obavám z rozpočtových schodků. Může za to prý „propast mezi politickými stranami“, která snížila důvěru ve schopnost vlády země spravovat její finance. Čína po snížení amerického ratingu kritizovala USA za dluhy a zpochybnila dolar jako rezervní měnu. Vyzvala k mezinárodnímu dohledu nad dolarem.

Paniku se vzápětí snažil zmírnit americký prezident Barack Obama. „Teď se musíme zaměřit na boj s nezaměstnaností. Musíme vytvořit pracovní prostředí, kde lidem budou stoupat příjmy. Musíme takto oživit naši ekonomiku,“ vyzval Obama.

Americké dluhopisy, dosud bezesporu vnímané jako nejbezpečnější investice na světě, jsou nyní hodnoceny hůře než dluhopisy vydávané takovými zeměmi jako Anglie, Německo, Francie či Kanada.

Výhledově vypadá vývoj nového amerického úvěrového ratingu spíš negativně, jak píše S&P v prohlášení, je to znamení toho, že můžeme očekávat další propad v horizontu dvanácti až osmnácti měsíců.

Z prohlášení agentury S&P: Snížení ratingu odráží náš názor, že fiskální konsolidační plán, který nedávno prošel hlasováním ve vládě a v Kongresu nedosahuje toho, čeho by z našeho pohledu měl, bylo nezbytné ke stabilizování vládní střednědobé úvěrové dynamiky.

Druhého srpna podepsal prezident Obama zákon vytvořený za účelem snížení finančního schodku o 2,1 bilionu dolarů v průběhu příštích deseti let. Agentuře S&P to ale připadá nedostatečné, neboť sama doporučila snížení schodku o 4 biliony na straně úspor, což by agentura nazvala dobrou „zálohou“ na vyspravení amerických financí.

Důvody ke snížení ratingu pak vidí agentura v tom, že Spojené státy směřují do další recese, a také v tom, že se zhoršila i evropská úvěrová krize, když se rozšířila do Itálie.

„Efektivita, stabilita a předvídatelnost americké politiky oslabila“

Další ratingová agentura Moody’s Investors Service přitom v tomto týdnu Americe prozatím potvrdila rating AAA. Nerozhodná zůstává agentura Fitch Ratings, která stale přezkoumává hodnocení a své stanovisko hodlá zveřejnit koncem měsíce. Agentury tak reagovaly na dohodu republikánů a demokratů o navýšení stropu pro zadlužení země.

Barack Obama
Zdroj: Susan Walsh/AP Photo

Na posledního z velké trojky ratingových agentur, společnost Standard & Poor's, ale shoda washingtonských politiků po několikatýdenním politickém handrkování dojem neudělala. „Snížení (ratingu) odráží náš názor, že efektivita, stabilita a předvídatelnost americké politiky a amerických politických institucí v čase přetrvávajících fiskálních a ekonomických výzev oslabila,“ uvedla agentura.

Peking vyzval k ustavení dohledu nad dolarem

Čína reagovala na dnešní snížení prestižního amerického ratingu ostrou kritikou „dluhové závislosti“ USA a vyzvala Washington, aby řešením svých problémů s dluhy zajistil bezpečnost čínských dolarových investic. Peking v komentáři oficiální tiskové agentury Nová Čína také zpochybnil pozici dolaru jako rezervní měny a vyzval k ustavení mezinárodního dohledu nad stabilitou americké měny. „Čína jako největší věřitel jediné světové supervelmoci má výsostné právo požadovat, aby Spojené státy řešily své strukturální problémy s dluhem a zajistily bezpečnost čínských dolarových aktiv,“ uvedla agentura. „Americká vláda se musí vyrovnat s bolestným faktem, že staré dobré dny, kdy mohla své vlastní problémy řešit půjčkami, jsou konečně pryč,“ dodala. Doporučila, aby USA „léčily závislost na dluhu“ snižováním výdajů na sociální účely a na obranu.

Další zhoršování amerického ratingu by podle Nové Číny podkopalo světovou ekonomiku a spustilo nové globální finanční otřesy. To nutí Peking uvažovat nad úlohou dolaru jako světové rezervní měny. „Nad americkým dolarem by měl být zaveden mezinárodní dohled; jednou z možností, jak odvrátit katastrofu způsobenou jedinou zemí, by také mohlo být zavedení nové, stabilní a bezpečné globální rezervní měny,“ napsala agentura.

Čínští ekonomové předpokládají, že krok S&P přiměje Čínu k urychlené diverzifikaci svých rezerv. Čínské devizové rezervy čítající 3,2 bilionu dolarů (asi 54 bilionů Kč) jsou nejvyšší na světě a podle odhadů analytiků se na nich dvěma třetinami podílejí americké státní dluhopisy. „Čína bude nucena uvažovat o jiných investicích ve svých rezervách. Americké státní dluhopisy už nejsou tak bezpečné,“ řekl agentuře Reuters ředitel Výzkumného ústavu rezerv při pekingské Centrální univerzitě financí a ekonomice Li Ťie.

Ministerstvo financí agenturu obvinilo ze špatných výpočtů

Americkou vládu snížení ratingu pohoršilo. Mluvčí ministerstva financí agenturu obvinil, že svůj verdikt vynesla na základě špatných výpočtů. Zahrnula do nich prý o dva biliony vyšší americký dluh, než činí skutečnost. „Úsudek poškozený dvoubilionovou chybou mluví sám za sebe,“ uvedl mluvčí amerického ministerstva financí.

Snížení ratingu by mohlo znamenat, že investoři budou požadovat od americké vlády vyšší úroky, aby se pojistili proti vyššímu riziku nesplácení úvěrů. Podle analytiků oslovených deníkem The New York Times ale může být dopad kroku Standard & Poor's nakonec mírný právě proto, že zbylé dvě agentury hodnocení nesnížily.

Sestup v hodnocení by mohl navýšit americký státní schodek časem až o 0,7 procenta, což by navýšilo náklady veřejného rozpočtu zhruba o sto miliard dolarů, jak uvedla SIFMA (Securities Industry and Financial Markets Association).

Samotný rating je navíc jen jedním – byť důležitým – z kritérií, jimiž se investoři při hodnocení dluhopisů řídí. Ratingové agentury v letech 2001 až 2002 například hned třikrát zhoršily hodnocení Japonska, náklady na půjčování pro tamní vládu přitom nevzrostly, ale klesly.

Panuje značná nejistota a obavy

Zpráva o bezprecedentním snížení amerického ratingu v každém případě přichází v okamžiku, kdy na trzích panuje značná nejistota a obavy z propadu americké ekonomiky do další recese. Mohla by proto dále rozkolísat již tak labilní trhy.

Jak přesně trhy zareagují, bude jasné až v pondělí ráno. Při nejčernějším scénáři se počítá s pádem asijských trhů, pak americké Wall street a zároveň burzy v Praze. Určitě se dá se očekávat, že česká ekonomika zpomalí, což znamená další vlny propouštění. Černé předpovědi dále předpokládají, že propadnou evropské dluhopisy a euro. Tím se americká nákaza plně přesune do Evropy.

Standard & Poor's poprvé udělila Spojeným státům špičkový rating AAA v roce 1941. Podle deníku The New York Times tím vyjádřila široce sdílený názor, že nejbohatší stát světa nikdy nezbankrotuje. Rating také podpořila role dolaru jako přední světové měny. V současnosti ale podle analytiků USA poškozuje pat na politické scéně. Zemi tak až do počátku tohoto týdne kvůli sporům politiků hrozilo, že vůbec poprvé nebude schopná splácet své závazky.