Mongolsko investuje ve stylu sumo

Ulánbátar – Třetina obyvatel Mongolska žije pod hranicí chudoby. To se má nyní změnit. Mongolsko se chce zařadit k zemím, které zbohatly na nerostných surovinách. Stát začal investovat do dolů i infrastruktury. Zapojili se zahraniční i místní investoři. Nejznámější z mongolských investorů je bývalý zápasník sumo Asashoryu.

Asashoryu byl mistrem sumo v Japonsku po patnáct let. I když je teď v důchodu, místní mu říkají „Šampión“. Nově dobývá svět obchodu a v hlavním městě Ulánbátar vlastní několik významných pozemků, například náměstí nebo park. Bývalý zápasník připravuje velký stavební projekt, kde budou obchody, byty i zábavní centrum. Do projektu hodlá investovat až 300 milionů dolarů. Budovy centra mají mít 20 pater.

Aby měl Asashoryu na vše dostatek peněz, založil vlastní investiční banku. „Mojí ambicí je stát se důležitým obchodníkem. Měli bychom se všichni snažit o úspěch. Zvlášť když má Mongolsko tak světlou budoucnost,“ říká Asashoryu.

Mongolsko chce bohatnout (zdroj: ČT24)

Budoucnost Mongolsko vidí také v dolech na měď a zlato. Vláda už se spojila se soukromými společnostmi ze zahraničí, aby se země k nerostnému bohatství lépe dostala. Přípravné práce zatím stály téměř pět miliard dolarů. Staví se komunikace, hotely i restaurace. Doly znamenají pro zemi významný příjem, do roku 2020 by to měla být třetina hrubého domácího produktu.