Země G7 hledají cestu, jak podpořit ekonomický růst

Marseille/Washington - Zástupci nejvyspělejších zemí světa, takzvané skupiny G7, se sjeli do francouzské Marseille, aby společně našli lék na příliš pomalý hospodářský růst. Americký ministr financí Timothy Geithner přitom v předvečer summitu vyzval země skupiny G7 k podpoře ekonomického růstu ve světě. V článku pro britský list Financial Times však přiznal, že masivní rozpočtové stimulace roku 2009 už kvůli vysokým dluhům nejsou možné. Spojené státy také chtějí na schůzce přinutit největší evropské ekonomiky k jednoznačnému vyjádření podpory zadluženým zemím.

Světová ekonomika zažívá zřejmě nejtěžší období od pádu banky Lehman Brothers. Riziko návratu recese roste. Dluhy ekonomických tahounů bobtnají a nedaří se vyřešit vysokou nezaměstnanost. To jsou hlavní témata schůzky ministrů financí a guvernérů centrálních bank G7. Přestože k podpoře ekonomiky vyzývá americký ministr financí i šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová, dosažení shody na nutnosti koordinovaného zásahu na podporu globální ekonomiky není na schůzce v Marseille pravděpodobné. 

Christine Lagardeová, výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu:

„Přijímání úsporných opatření by nemělo být tak rychlé, aby ohrozilo hospodářské oživení. Rozhodující tedy bude nezavést taková opatření moc rychle, ale ani ne moc pomalu.“

„Všechny země musí snížit své dluhy, včetně Velké Británie, která je jednou z nejzadluženějších zemí vůbec,“ prohlásil George Osborne, britský ministr financí.

Evropa musí být ohledně řešení dluhové krize ráznější

Geithner uvedl, že Spojené státy musí především podpořit zaměstnanost a Evropa musí rázněji řešit dluhovou krizi. Čína i další rozvojové trhy by měly zvýšit domácí poptávku a uvolnit kurzy svých měn. „Příkazem zůstává posílit ekonomický růst. Fiskální politika musí být všude vedena imperativem růstu,“ napsal Geithner před schůzkou v Marseille. 

Ministr však připustil, že některé státy s vysokými deficity a neúnosnými náklady na výpůjčky nemají jinou možnost než své veřejné finance ozdravovat. Jiné ale podle něj ještě mají prostor pro další podporu růstu, popřípadě by alespoň mohly zpomalit tempo snižování deficitů.

Timothy Geithner, americký ministr financí: 

„V roce 2009 svět prokázal pozoruhodnou jednotu a použil pozoruhodnou finanční sílu k záchraně globální ekonomiky. Dnes jsou před námi jiné výzvy, které není reálné řešit opakováním koordinované globální odpovědi.“

Francouzský ministr financí François Baroin uvedl, že dnešní schůzka finančních činitelů G7 se zaměří na otázku, jak stimulovat ekonomiku, jejíž růst upadá. Listu Le Figaro Baroin sdělil, že země G7 by měly přijímat taková opatření, která budou pro ně v jejich konkrétní situaci vhodná, což může být jak rozpočtová stimulace, tak fiskální konsolidace.

Reportáž Jany Horké (zdroj: ČT24)