Škrtejte a snižte daně, vzkazuje Evropě nositel Nobelovy ceny

Řím – Euro má stále šanci přežít. Jeho budoucnost teď mají v rukou evropští lídři. Ti by měli uposlechnout spíš výzev Mezinárodního měnového fondu a přestat utrácet. „Myslím, že je lepší škrtat v rozpočtech a šetřit jak jen to jde,“ tvrdí nositel Nobelovy ceny za ekonomii za rok 2010 abritsko-kyperský ekonom Christopher Pissarides. Dobré podmínky pro rozvoj ekonomiky by se pak měly vytvořit snížením daní.

Kromě Řecka se nyní v problémech topí i Itálie a Španělsko. Jejich potíže však těch řeckých podle Pissaridese rozhodně nedosahují. Na druhou stranu jde o jedny z největších ekonomik eurozóny a kdyby pomoc potřebovaly, Evropa je jistě zachrání.

Evropa musí zatočit s dlouhodobou nezaměstnaností

Podle Pissaridese není důležité snažit se o snížení nezaměstnanosti. Důležité je nezaměstnané začlenit. „Dlouhodobá nezaměstnanost je špatná pro obě strany – pro lidi i pro ekonomiku. Měli bychom se inspirovat severskými zeměmi. Programy, které má Norsko, Švédsko a Dánsko jsou sice drahé, ale účinné. Trh práce je v těchto zemích flexibilní,“ tvrdí ekonom. Jednou z možností, jak takové situace dosáhnout, je podpora podnikání. Tou složitější cestou je reforma celého trhu práce.

Christopher Pissarides:

„Dnes máme země jako je Čína nebo Brazílie, které rostou velmi rychle. Dodávají na náš trh zboží, které jsme si dřív vyráběli sami. Bylo by ale špatné říct jim: 'My vaše zboží nechceme, protože výroba v Číně zvyšuje naši nezaměstnanost.' Evropa si musí najít nové cesty. A to dokáže jen v případě, že bude trh pružný.“

Rozhovor s Christopherem Pissaridesem (zdroj: ČT24)

Za nezaměstnanost v USA může Obama

V minulých letech dokázal americký trh reagovat na recesi rychlým nárůstem nezaměstnanosti a opětovným snížením počtu lidí bez práce. Teď je to ale jinak. Obamovy štědré dávky drží nezaměstnané doma, myslí si Pissarides.

Vydáno pod