Banky objevují výhody mobilních aplikací

Praha – Na přístup k bankovním účtům přes tzv. chytré mobilní telefony už sází téměř všechny české banky. Plnou obsluhu účtu tímto způsobem zatím nabízely jen některé menší banky, teď aplikaci pro chytré telefony nabízí s omezenými funkcemi nebo je připravují i ty velké.

Díky rozšíření mobilního internetu roste v posledních letech velmi rychle i prodej chytrých telefonů. Bankovní aplikace pro mobilní telefony s operačními systémy umožní vedle obsluhy účtu například získat klientům seznam poboček podle aktuální pozice, kontakty nebo polohu bankomatů. 

Majitelé těchto přístrojů si pak třeba budou moct spočítat výši hypotečních a spotřebitelských úvěrů. Dozví se, kolik peněz mají na účtu, historii transakcí nebo třeba údaje o kontokorentu. Další novinkou by měly být postupně informace o dění na burzách, prognózy nebo rady, kam investovat. 

Mobilní bankovnictví (zdroj: ČT24)

Většina bank se rozhodla některé údaje zpřístupnit i bez připojení na internet. Týkat se to bude hlavně rad a kontaktů pro nouzové situacem, jako je ztráta nebo krádež platební karty. Klienti se pak navíc budou moct z mobilu dostat ke svým smlouvám nebo okamžitě sepsat záznam o dopravní nehodě.