Češi preferují domácí potraviny, dovoz zahraničních ale roste

Praha – Češi více než kdy předtím dávají přednost potravinám domácího původu. Vyplývá to z průzkumu, který si nechalo vypracovat ministerstvo zemědělství. Polovina dotazovaných podle výsledků uvedla, že sleduje zemi původu nakupovaného jídla, přičemž zájem o regionální potraviny se zvyšuje úměrně s věkem a vzděláním spotřebitelů. I přes tuto skutečnost se dovoz zahraničních potravin každoročně zvyšuje.

Podle odborníků lidé preferují domácí potraviny pro jejich čerstvost i chuť. Mnoho ovoce a zeleniny z daleka je například chemicky ošetřeno a sbíráno v nezralém stavu, což může mít i negativní zdravotní důsledky. „Existuje rostoucí spotřebitelský trend upřednostňovat potraviny s domácím, regionálním původem,“ podotkl dnes na tiskové konferenci vrchní ředitel sekce potravinářské výroby a legislativy ministerstva zemědělství Pavel Bohatec.

Tomáš Kreutzer, Potravinářská komora

„Registrujeme odklon, sice pomalý, ale přeci jen odklon, spotřebitele od hlavní otázky ceny produktu a příklon ke kvalitě.“

Přilákat spotřebitele k tuzemským potravinám se snaží i samo ministerstvo. Na jídlo z kvalitních tuzemských surovin poukazuje třeba značkou Regionální potravina. „Abychom nepodporovali konkrétní zemědělce, a taky v souladu s pravidly Evropské unie, podporujeme vlastně jen marketingovou a inzertní kampaň. Na Regionální potravinu jde 50 milionů korun,“ uvedl Bohatec.

A podle agrární komory spotřebitelé na podobné kampaně slyší. Po produktech se značkou Regionální potravina sahají častěji a zemědělcům to přináší nezanedbatelný ekonomický efekt.

Reportáž Vandy Kašové (zdroj: ČT24)

Dovoz potravin letecky je značně neekologický

Nakupující v nejednom případě chtějí zároveň podpořit místní chovatele a pěstitele. Také ekologické dopady při dovozu potravin z exotických destinací jsou častým argumentem pro nákup místního zboží. Lidé si tak podle odborníků začínají uvědomovat značný negativní vliv výfukových exhalátů z letecké dopravy na životní prostředí.

I přes tyto skutečnosti dovoz zahraničních potravin do České republiky stále roste a jen za loňský rok jejich cena překročila 140 miliard korun. Ministerstvo zemědělství tak počítá s tím, že číslo letos ještě poroste. Šetření proběhlo koncem srpna na agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích, kterého se zúčastnilo 1 069 osob.