V Německu se moc šetří, stěžují si tamní obchodníci

Berlín - Tržby německých obchodů poklesly v srpnu nejvíc za poslední čtyři roky. Oproti předchozímu měsíci se propadly skoro o 2,9 procenta, jak vyplývá z předběžných údajů spolkového statistického úřadu. Kolísání důvěry německých spotřebitelů přitom už dříve v tomto týdnu předpověděl institut GfK. Podle něj je na nejhorší úrovni v letošním roce a zůstane to tak i v říjnu.

Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny

„Němci, i když jsou v dobré finanční kondici, jsou s útratami v současné době opatrní, a to dostává německou ekonomiku do pozice skutečně exportně hnané ekonomiky, závislé především na vývozech a na domácích investicích. Na domácí nákupní košík se Němci stále spolehnout nemohou.“

„Domácnosti se nepouští do velkých výdajů. Lidé nevědí, co čekat od příštích měsíců, takže odkládají zbytné nákupy a spoří. Německá ekonomika má ale mnohem lepší kondici, než by se zdálo z chování na trhu,“ prohlásil ekonom ING Group Carsten Brzeski. 

Dobrým příkladem jsou také poslední čísla o nezaměstnanosti. V zemi, kde je 80 milionů obyvatel, na práci čekají jen tři miliony lidí. Sedmiprocentní nezaměstnanost je nejnižší za posledních 20 let. 

Hrubý domácí produkt Německa, hlavní ukazatel výkonu ekonomiky, ve druhém čtvrtletí vzrostl pouze o desetinu procenta. Podle několik měsíců starého odhadu tamního ministerstva průmyslu má ale za celý letošek růst o procenta tři. „To, co nás čeká v eurozóně, bude pouze výraznější zpomalení hospodářského růstu a možná mírná recese na přelomu tohoto a příštího roku. Z pohledu dopadu na Německo si myslím, že to bude mít dopad na trh práce, ale ne nijak zásadní,“ dodává Bureš.

Vydáno pod