Fuksa končí ve funkci ministra zemědělství

Praha - Prezident Václav Klaus na návrh premiéra Petra Nečase (ODS) odvolal z funkce ministra zemědělství Ivana Fuksu (ODS). Nečas byl podle svých slov s prací Fuksy dlouhodobě nespokojený a uvažoval o jeho odvolání již na jaře. Jméno nového ministra premiér sdělí prezidentovi během několika dnů. Podle informací, které České televizi poskytl Fuksa, stálo prý za jeho odvoláním to, že se s Petrem Nečasem politicky rozešli. Vidí za tím vnitrostranické spory.

Schůzka Fuksy s premiérem Nečasem trvala necelých pět minut. Podle Fuksových slov za jeho odvoláním sice nestojí žáné pochybení, premiér to ovšem tak nevidí. S prací ministra byl dlouhodobě nespokojený a jeho nespokojenost se od jara, kdy o jeho odvolání uvažoval poprvé, ještě prohloubila. Fuksu na jaře neodvolal podle svých slov jen proto, že na to v té době tlačily i Věci veřejné a TOP 09. „Neudělal jsem to na jaře jenom proto, že jsem byl pod tlakem koaličních partnerů, abych tak učinil a já jsem nechtěl, aby ministr za ODS byl odvoláván jinak než na návrh předsedy vlády a předsedy občanské demokratické strany,“ prohlásil Nečas.

Premiérovi na Fuksově práci vadilo například to, jakým způsobem prosazoval koncepci Lesů ČR, tzv. Dřevěnou knihu. S rozpaky podle svých slov přijímal také to, že se Fuksa vůbec nezajímal o to, co udělá s Lesy ČR změna metodiky indexace cen dřeva. Indexace přitom má bezprostřední dopad na výsledky hospodaření státního podniku. „Své výhrady jsem mu samozřejmě zdůraznil několikrát,“ podotkl Nečas.

Fuksa své pochybení odmítá

Fuksa je nicméně přesvědčen o tom, že pracoval bezchybně. „Za těch dvanáct nebo čtrnáct měsíců nebyl žádný průšvih, žádný skandál. Za druhé se nám podařilo nastartovat takový mechanismus, který z Lesů ČR udělal prosperující podnik. Jsem první ministr zemědělství, který v Evropě na jednání mluvil, vystupoval a vytvářel koalice,“ zdůraznil. Své odvolání vnímá tak, že jde o vnitrostranický boj. Je totiž výrazným spojencem Petra Tluchoře, který je s Nečasem v politické válce.

Stejně vidí Fuksovo odvolání i středočeská ODS, jejímž zástupcem je právě Tluchoř. „V tuto chvíli pro tento akt neexistují žádné odborné důvody. Považujeme to za hrubý zásah do středočeské ODS a pokus ovlivnit nadcházející volbu vedení regionu,“ upozornil Tluchoř, který hovořil jménem několika desítek zástupců středočeské stranické buňky. Podle něj středočeská ODS přesto od svých názorů neustoupí.

Právě Petr Tluchoř, který s premiérem dlouhodobě nevychází, je favoritem v nadcházejícím boji o post šéfa středočeských občanských demokratů. A jeho nejsilnějším soupeřem je Petr Bendl, který má k Nečasovi naopak blízko.

Potravináři a zemědělci Fuksu chválí, ekologové nikoliv

Zemědělské a potravinářské organizace hodnotí práci dnes odvolaného ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS) vesměs pozitivně, ministrovo odvolání nečekaly. Fuksa prý se zemědělci komunikoval, snažil se omezovat byrokracii či bojovat proti erozi půdy. Naopak ekologická organizace Hnutí Duha, která Fuksu dlouhodobě kritizovala za jeho lesnickou politiku, očekává od jeho nástupce zlepšení situace.

Jan Veleba, prezident agrární komory

„Ač nezemědělec, tak určitou snahu o podporu českého zemědělství měl.“

Josef Stehlík

„U nyní již exministra Fuksy jsme se setkali se vstřícností naslouchat našim problémům a hodnotíme ho kladně za to, že se mu podařilo postrčit zákony a nařízení v oblasti ochrany půdy, podpory prodeje ze dvora a farmářských trhů.“

Dana Večeřová, mluvčí potravinářské komory

„Za Potravinářskou komoru ČR musíme říci, že i přes některé rozpory, které z odborných diskusí mezi komorou a MZe vyplynuly, pan ministr podporoval český potravinářský průmysl, české potraviny a jejich výrobu na českém území.“

Fuksa narazil kvůli Dřevěné knize

Letos na jaře byl Fuksa kritizován několika dřevozpracovatelskými organizacemi a Hnutím Duha kvůli připravovanému tendru na těžbu dřeva v lesích, které spravuje státní podnik Lesy ČR. Kritici se bojí vzniku regionálních monopolů lesnických firem, které povedou k likvidaci menších regionálních podniků a živnostníků podnikajících v lesnictví.

Podle propočtů Hnutí Duha založených na srovnání hospodaření s obecními lesy, bude navíc stát zavedením tzv. komplexních zakázek na hospodaření v lesích každoročně tratit asi dvě miliardy korun. Ekologové také poukazují na to, že by nová koncepce mohla vést ke drancování a devastaci českých lesů.

„Ministr Fuksa prosadil zakázky státních lesů na míru několika dřevařským společnostem - na úkor výletníků a turistů, na úkor péče o krajinu i na úkor státní kasy,“ připomněl dnes v reakci na odvolání ministra zemědělství programový ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký.

Fuksa byl ministrem zemědělství od loňského července, kdy na postu vystřídal Jakuba Šebestu. Od roku 2007 do loňského června působil ve funkci prvního náměstka ministra financí, v letošních volbách byl zvolen poslancem. V letech 2002 až 2006 byl starostou Příbrami, odkud pochází.