ČSA propustí prvních 33 pilotů

Praha - Vedení ČSA na dnešním setkání s Českým sdružením dopravních pilotů (CZALPA) oznámilo propuštění prvních 33 pilotů. Celkově jich dopravce plánuje propustit sto. Na tiskové konferenci to řekl prezident společnosti Phillippe Moreels, který také dodal, že od dnešního dne společnost přestane blokovat vstup do budovy funkcionářům CZALPA.

V pondělí ČSA rozhodly, že se protestující piloti mohou pohybovat po budově ČSA pouze v doprovodu ochranky. Od dnešního dopoledne tak měli zástupci protestujících pilotů opět přístup do svých kanceláří bez asistence bezpečnostní služby.

Další setkání mezi managementem a zástupci protestujících pilotů by se mělo uskutečnit ve čtvrtek. Podle Moreelse sdružení CZALPA požádalo o odklad jednání o den, protože si prý potřebuje dohodnout budoucí postup. Ke společnému jednání sdružení pilotů a vedení společnosti vyzvaly zbylé odborové organizace působící v ČSA.

Protesty pilotů v minulém týdnu vyvolalo převádění 11 letadel z mateřské společnosti na charterovou dceřinou společnost Holidays Czech Airlines. Podle CZALPA jde o vyvádění majetku ze společnosti a ohrožení pozice ČSA na trhu. Firma to však odmítá.

České aerolinie dnes zajišťovaly spoje výhradně vlastními letadly. Podle letového řádu dopravce létá od minulého pátku. Protest pilotů tak způsobil zrušení celkem 25 letů pouze minulý čtvrtek, kdy začal. Na místo vlastních zaměstnanců si České aerolinie najaly letadla a posádky zahraničních společností. Tyto společnosti pro ČSA uskutečnily celkem 70 letů, uvedla mluvčí dopravce Hana Hejsková. Poslední pronajatý stroj ruzyňské letiště opustil v úterý večer.