Investování - začít, to je pro začátečníky, přežít jenom pro odvážné

Praha – Přetížený důchodový systém a menší důvěra ve státní zřízení vede mladou generaci k zamyšlení nad tím, jak se zaopatřit na stáří. Kam schovat peníze, aby neztrácely hodnotu, nebo aby se navíc ještě trochu zhodnocovaly. Penzijní připojištění, to je jedna z odpovědí, pro ty odvážnější jsou tu ale i jiné možnosti – například investování na akciových, dluhopisových nebo komoditních trzích. Díky tomu, že se nad výše položenými otázkami zamýšlí stále více lidí, stává se obchodování s akciemi, dluhopisy nebo třeba komoditami dostupnější i pro investory - začátečníky.

Přehnaný optimismus ale škodí

Začít investovat, to už dnes není nic složitého. Na pražské burze obchodování zprostředkovávají banky nebo makléřské firmy. Jejich seznam je uveřejněný přímo na webových stránkách burzy.

Stačí si tedy vybrat některého ze zprostředkovatelů, zajít na jeho pobočku, podepsat pár smluv a založit speciální účet. Peníze, které si na něj investor vloží nebo převede, už pak mohou jednoduchým klikáním mířit do českých, ale i světových titulů a do nepřeberného množství investičních nástrojů.

Zní to jako hračka. Jenže otevřením investorského účtu všechno teprve začíná. Hned na začátku je třeba si uvědomit, že každý investor může o všechny vložené prostředky přijít. Ať už šel do neuváženého rizika, nebo před investicí provedl důkladnou analýzu, ztrátu mu nikdo kompenzovat nebude.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP/Francisco Seco

Investiční strategie – maják, který vám posvítí na cestu

Hned na začátek je zdravé říct si, co vlastně cílem investice je. Zvolit si pak odpovídající strategii je – pro začátečníka obzvlášť – naprosto zásadní. Pokud je cílem vydělat si na důchod, půjde asi o dlouhodobější investice a možná i méně rizikové. Strategií může být i nákup dividendové akcie, kde každý rok společnost investorům rozděluje část svého zisku. Taková strategie není příliš časově náročná, a ani vám nepřinese závratné zisky.

Pro rychlejší zhodnocení peněz budete potřebovat mnohem větší přehled o situaci na trhu, rychlejší rozhodování a odvahu spekulovat. Pro ty, kdo se naopak vůbec o svoje peníze starat nechtějí, existují různě zaměřené fondy, kterým peníze půjčíte, a ony se je snaží zhodnotit za vás. Poslední z variant je profesionální správa peněz, a tedy osobní makléř, který se bude o vaše finance za poplatek starat. Vaše roční úspory ve výši deset tisíc ale nejspíš nikoho zajímat nebudou, správu majetku většinou využívají lidé, kterým „přebývají“ miliony.

Bez alespoň primární znalosti problematiky se tedy rozhodně neobejdete. Naopak, čím více budete o trzích vědět, tím větší možnosti se vám budou otvírat. Umět si vybrat mezi akciemi, dluhopisy, komoditami a dalšími nástroji je důležité. Nahodile vybírat se naopak nevyplatí.

Na jakou burzu se vrhnout?

Když ale zvážíte rizika a možnosti výnosu, rychlost, s jakou dokážete peníze přeměnit zpět na hotovost, vyberete si investiční instrumenty a svou strategii, stále ještě nemáte vyhráno. Pražská burza sice nabízí hned dva nezávislé trhy: Burzu cenných papírů Praha a RM-Systém, na ty se ale český investor rozhodně omezovat nemusí. Velkým a dostupným lákadlem jsou i gigantické americké burzy, kde se obchodují stovky a tisíce titulů. Pokud vám přesto Spojené státy přijdou příliš vzdálené, stačí se podívat na Frankfurtskou burzu, na burzu do Vídně, Milána nebo na známou London Stock Exchange. A komu naopak Amerika a Evropa nestačí, nevídané možnosti mu jistě nabídnou asijské trhy.

Emoce stranou

Bez promyšlené strategie a jasného cíle těžko budete výjimečnými investory. Možná vás spíš naopak čeká série ztrát. V investičním světě nikdo nikomu neodpouští a ztráty většinou jednoduchým kliknutím nesmažete. Emoce a nejasnosti proto musejí jít stranou.

A protože cesta ke správnému a rozumnému investování bývá složitá, připravili jsme pro vás seriál, kde spolu krok za krokem nahlédneme do základních pravidel investování. Recept na to, jak zbohatnout, rozhodně nečekejte, nabídneme spíš průvodce, díky kterému možná snáz najdete tu správnou cestu. Na další článek se můžete těšit už za dva týdny.