Uchazeči o dostavbu Temelína nechtějí turbíny od Škody Power

Praha - Ani jeden ze tří uchazečů o dostavbu Jaderné elektrárny Temelín nepočítá s nákupem turbín od českého výrobce Škoda Power. Česko-ruské konsorcium a Areva chtějí mnohamiliardovou zakázku na turbíny pro nové bloky zadat francouzskému koncernu Alstom. Westinghouse zatím dodavatele vybírá, ani on však s plzeňskou Škodovkou příliš nepočítá. Informují o tom dnešní Lidové noviny. Zakázka by mohla mít hodnotu přes deset miliard korun.

Lidové noviny upozorňují, že pravidla Evropské unie neumožňují zájemcům o temelínskou zakázku přikázat, aby preferovali české dodavatele. „Samotní zájemci deklarují vysokou účast českého průmyslu a je jen na nich, jak tuto oblast pojmou. Vláda deklaruje zájem na tom, aby tato investice co nejvíce podpořila české firmy,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). Plzeňský výrobce přitom tvrdí, že turbínu o požadovaném výkonu by zvládl vyrobit také.

Generální ředitel Škody Power Jiří Šmondrk:

„Temelín v současném dodavatelském modelu rozhodně neznamená přínos pro rozvoj českého průmyslu. Naopak pomáhá k rozvoji našim konkurentům.“

Temelín
Zdroj: ČT24

Česko-ruské konsorcium, francouzská Areva i americký Westinghouse uvádějí, že českým podnikům nechají až 70 procent hodnoty zakázky v Temelíně. Její výše je odhadována na 170 až 230 miliard korun, napsaly LN.

Škoda Power je výrobce a dodavatel zařízení pro elektrárny, především strojoven parních turbín. V portfoliu má turbíny výkonů od pěti do 1250 MW. Podnik předloni v prosinci koupila za 11,5 miliardy korun jihokorejská strojírenská skupina Doosan. Škoda Power s ročními tržbami k osmi miliardám korun zaměstnává přes 1100 lidí.