Francii prý čeká ekonomický propad

Paříž/Praha - Francouzská ekonomika vstoupí podle nejnovějších dat statistického úřadu Insee do recese. Nezaměstnanost navíc v příštím roce přesáhne desetiprocentní hranici a země také nejspíš přijde o nejlepší možný rating AAA. Informuje o tom dnešní vydání listu Les Echos.

„Ještě žádná prezidentská kampaň neodstartovala během takového ekonomického propadu,“ upozorňuje list na prezidentské volby, které se ve Francii uskuteční v příštím roce.

Podle Insee se francouzská ekonomika v posledním čtvrtletí letošního roku mezičtvrtletně propadne o 0,2 procenta a v prvním čtvrtletí příštího roku o 0,1 procenta. Naplní se tak definice recese, která znamená dva po sobě jdoucí mezičtvrtletní propady ekonomiky.

Špatný ekonomický vývoj bude mít zásadní dopad na veřejné finance. Francouzská vláda přitom usilovala o snížení rozpočtového deficitu ze současných 5,7 procenta HDP na tři procenta HDP v roce 2013. Podle Les Echos je ale splnění takového cíle za současných podmínek „nemožné“.

Blížící se ekonomický propad francouzskou vládu donutil přijmout již dva balíčky úsporných opatření a v současnosti je pravděpodobný i vznik třetího krátce po prezidentských volbách v květnu 2012.