Kubánci mohou vlastnit domy - města začínají vzkvétat

Havana - Obyvatelé Kuby začínají opravovat tamní nemovitosti. Důvodem je nový zákon, který zdejším lidem umožňuje prodávat a vlastnit domy a byty. Coby vlastníci teď mají konečně motivaci do svých nemovitostí investovat a starat se o ně.

Nový zákon je v platnosti teprve měsíc, nese už ale první výsledky. Například v havanské čtvrti Malecon Avenue kdysi stály krásné a okázalé budovy, dnes jsou z nich zchátralé ruiny rozpadající se před očima. Díky zákonu se mnohé z nich dočkaly rekonstrukce. „Samostatně nemají budovy žádnou významnou architektonickou hodnotu. Malecon má hodnotu jako celek,“ řekl Abel Esquivel, havanský architekt.

K pomalému rozkvětu Kuby by měl přispět i další nový zákon, který dovoluje lidem podnikat. „Ve skutečnosti každý pracuje pro stát. Jsme podnikatelé, ale platíme daně - to je to samé. Ale člověk se cítí jako že je pánem svého osudu,“ myslí si Jose Leal Ordonez, majitel místní kafetérie. Novinky jsou součástí pokusu Raúla Castra dát dohromady kubánskou ekonomiku. Podle úředníků je to poslední šance na její záchranu. 

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)