Stále více Italů trápí chudoba

Řím – V Itálii přibývá chudých. Na životní minimum, které v přepočtu činí zhruba šest tisíc korun, nedosáhne více než osm milionů lidí. Jde skoro o 14 procent obyvatel. Montiho vláda hledá mimo masivní úspory i další možnosti, jak zemi vytáhnout z dluhové krize. Tamní ekonomika totiž ve třetím čtvrtletí poklesla o dvě desetiny procenta, což je poprvé za poslední dva roky. Nový úsporný plán má ušetřit 30 miliard eur, dotýkat se má důchodové reformy a daní.

„Krize je opravdu hluboká. Není možné přežít s tím, co teď vláda dělá za úsporná opatření. Já nemám práci už od července, vyhodili mě. Tenhle systém nám trochu pomáhá, aspoň máme co jíst. Mám dvě děti, nějak vyjít musíme,“ říká obyvatel Říma Claudio Sordino, který má dvě děti, nepracuje a nemá peníze ani na jídlo pro rodinu. Proto se obrátil na charitu, která mu dává poukázky na základní potraviny. 

Italští obchodníci podle spolupracovnice ČRo 1 - Radiožurnálu Vědunky Lunardi před Vánoci hlásí pokles tržeb o osm procent. „Šetří se a kupují se spíše potřebné věci,“ říká Lunardi. Ovšem u majetných zákazníků a luxusního zboží obchodníci pokles nezaznamenali. Úsporná opatření tak nejvíce dopadají na nejchudší italské obyvatele.

Francesca Continová, obyvatelka Říma

„Za krizi může vláda. Vydělávají dost a nás nechají chudnout. Můj muž je cizinec a jeho práce tady je opravdu podhodnocená. Žije tu už deset let a Itálie mu ještě nikdy nic nedala. Tak by to nemělo být.“ 

Od listopadu počet nezaměstnaných pořád stoupá. Práci nemá přes dva miliony lidí, což je o 2,5 procenta více než v září. Podpora v nezaměstnanosti v Itálii prakticky neexistuje, dosáhne na ni jen zhruba čtvrtina lidí bez práce. Vláda totiž předpokládá, že se o nezaměstnané postará rodina. Podle některých Italů současné jednání vlády situaci jen zhoršuje. 

Vydáno pod