Inovace mohou firmám v krizi zachránit kůži

Praha – Firmy se chystají na další vlnu krize, na výzkumu a vývoji ale nešetří a šetřit nebudou ani v příštím roce. Potvrdila to hospodářská komora. Právě inovace a nové technologie se totiž mnoha českým podnikům v předchozích letech vyplatily. Díky nim získaly nové zákazníky nebo ušetřily náklady na výrobu.

Investovat a inovovat i v těžkých dobách se vyplatí, vzkazuje hospodářská komora českým firmám. Důkazem, že to funguje, může být například Ústecká Spolchemie. Po pěti letech náročného výzkumu, který stál miliardy korun, přišla s ekologickou epoxidovou pryskyřicí a teď si mne ruce. „Mezi hlavní impulzy patřilo v podstatě udržení konkurenceschopnosti našich výrobků,“ podotkl vedoucí oddělení výzkumu a vývoje Spolchemie Pavel Kubíček.

Z pryskyřice se dělají tvrzené pláty, které se používají při výrobě nárazníků aut, surfů i na listy větrných elektráren. „Tento postup nejen přináší využití odpadního materiálu, ale zároveň je řekněme energeticky šetrnější,“ upozornil ředitel divize výroby pryskyřic Tomáš Loubal s tím, že pryskyřice se vyrábí z odpadů z produkce bionafty. Firma teď díky ní boduje hlavně na trzích, kde si potrpí na ekologii – v Japonsku nebo ve Spojených státech.

Recept na boj s krizí? Inovovat (zdroj: ČT24)

Investice do IT mohou podle odborníků přinést tisíc pracovních míst

Do vědy a výzkumu šlo vloni téměř 60 miliard korun. Zhruba polovinu utratily z vlastní kapsy tuzemské firmy. Stát ze svého rozpočtu vyčlenil dalších 25 miliard, o zbytek se dělí zahraniční firmy a evropské instituce. „Nejvíc peněz jde do automobilového průmyslu, v roce 2010 to byla čtvrtina všech finančních prostředků. Na druhém místě je oblast programování, IT služeb,“ uvedl vedoucí oddělení statistiky výzkumu Českého statistického úřad Martin Mana.

A právě oblast informačních technologií patří i díky miliardovým investicím k těm vůbec nejživějším a nejúspěšnějším. Podle Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí v ní do roku 2014 stoupne počet zaměstnanců o pětinu. Přibude tak téměř 24 tisíc nových pracovních míst. Investovat právě do výzkumu a nových technologií doporučují i vládní experti. „Věřte mi nebo ne, my můžeme náš export docela významně navýšit. Jde o to, aby začaly české firmy daleko citlivěji vnímat i světovou poptávku,“ míní člen NERVu Michal Mejstřík.