Pro sociální dávky nově na úřady práce

Praha – Počínaje dnešním dnem čekají vyplácení všech sociálních dávek velké změny. Nově si pro všechny dávky, podpory či příspěvky budou muset lidé dojít na úřady práce. Ministerstvo práce a sociálních věcí si od toho slibuje úsporu až 750 milionů korun ročně. Na změny ve vyplácení dávek se ale snáší i kritika. Podle Národní rady osob se zdravotním postižením změny zvýší byrokratickou zátěž.

Úřady práce přebírají část agendy i 1 600 úředníků od radnic. Černé scénáře kritiků, které předpovídaly kolaps úřadů kvůli tomu, že změny byly údajně ukvapené, se zatím nenaplnily. Ve většině krajů panoval klid, úředníci zvládali nápor nových klientů bez vážnějších komplikací.

„Lidé normálně přicházejí a jsou odbavováni tak, jak jsou zvyklí. Žádné problémy nikde nebyly,“ uvedla ředitelka Úřadu práce v Ostravě Yvona Jungová. „Lidé chodí už od rána, vše je ale bez problémů. Žádají především o příspěvek na mobilitu, o který lze požádat jen do konce ledna,“ potvrdila ředitelka prostějovské pobočky úřadu práce Věra Crhanová.

V některých krajích se úředníci, kteří se starají o dávky přestěhovali do nových prostor, jinde se na první pohled nic nezměnilo. „Agendy zůstaly na svých místech. Lidé tak mnohdy mají nadále svého dosavadního úředníka. Změna je jen ta, že dosud úředník pracoval pro magistrát, od Nového roku pracuje pro úřad práce,“ uvedl krajský ředitel Úřadu práce v
Olomouci Jiří Šabata. Někde ale úředníků výrazně ubylo. Například v Třebíči zpracovává agendu sotva polovina původního počtu úředníků.

Hana Kolářová, krajská pobočka Úřadu práce Ústí nad Labem:

„Už během prosince byli klienti informováni svými pracovnicemi na obcích, že dojde ke změně od ledna. Bylo dost letáků a myslím si, že i média se postarala o to, aby informovanost byla.“

Ve Zlíně se tvořily fronty, v Jihlavě nefungoval odbavovací systém

I když se kolaps systému zatím nekonal, drobné problémy se přeci jen místy vyskytly. Například v budově zlínského úřadu práce se dnes ráno tvořily fronty. Asi hodinu museli čekat zejména lidé žádající dávky v hmotné nouzi a dávky pro zdravotně postižené. Fronty žadatelů o dávky se rozptýlily zhruba po hodině, poté již úředníci zvládli odbavovat klienty průběžně. Kolem poledne byl v prostorách úřadu již standardní počet klientů.

Podle informací redaktora ČT Radovana Daňka se s komplikacemi setkal i úřad práce v Jihlavě. Na vině ovšem nebyly ani tak změny, jako spíš nefunkční odbavovací systém. Někteří úředníci také prý měli problém s novým softwarem, a tak raději dnes sázeli na osvědčený papír a tužku. „Některé (aplikace) fungují lépe, některé méně, ještě se to dotahuje, musíme doufat, že budou fungovat na 100 procent, prostě musí,“ podotkl ředitel Úřád práce Kraje Vysočina Jiří Hrdlička.

Lubomír Dohnal, tajemník jihlavského magistrátu:

„Stále mám obavy, že třeba v pokladní správě mohou nastat a nastanou problémy.“

Změny ve vyplácení kritizuje rada postižených

Už nastartovaná reforma má mnoho odpůrců. Rada postižených změnu příspěvků a jejich vyplácení už dříve kritizovala. Všechny lidi s handicapem vyzvala k protestu. 4. ledna mají všichni přijít na úřady práce a podat své žádosti o příspěvek na mobilitu. V jeden den tak mohou protestovat proti změně vyplácení dávek.

„My chceme ukázat pouze to, že se zvyšuje byrokracie,“ míní předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. V rozhovoru pro ČT24 poukázal například na to, že například příspěvek na provoz motorového vozidla, který se doposud vyplácel jednou ročně, se nově bude vyplácet ve dvanácti měsíčních dávkách.

Národní rada osob se zdravotním postižením kritizuje i tzv. sociální karty, prostřednictvím kterých se mají letos začít vyplácet dávky. Všechny bude spravovat Česká spořitelna. „Já se domnívám, že se tady dělají změny zákonů, které mají sloužit pouze některým skupinám osob k obohacení,“ tvrdí Krása. Sociální dávky by podle něj neměly protékat jen jedním bankovním ústavem.

Vydáno pod