Kontroly odhalily džem téměř bez ovoce nebo víno ředěné vodou

Praha - Kvalitativním požadavkům loni nevyhovovalo 15 procent kontrolovaných potravin, uvedli dnes na tiskové konferenci zástupci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Předloňský výsledek nesdělili. Nejčastější problémy loni byly například s džemy, vínem a medy. Přibývá ale také případů, u nichž je podezření na záměrné šizení ze strany výrobců. Inspekce proto zintenzivňuje kontrolu jakosti potravin.

„Některá naše zjištění poslední dobou jsou alarmující,“ řekl ústřední ředitel SZPI Jakub Šebesta. Za alarmující příklady uvedl ovocný džem, v němž bylo jen 15 procent ovocné složky, či jakostní víno pančované vodou, které obsahovalo 73 procent. „Rozdíl je tak obrovský, že už to nemůže být technologická nedokonalost. My se domníváme, že už je to cíleně,“ podotkl Šebesta s tím, že se inspekce bude jakostním kontrolám potravin intenzivně věnovat i letos.

Problematické jsou i produkty z ryb nebo med

Při kontrolách kvality potravin inspektoři SZPI loni zkontrolovali celkem 3 571 šarží. Právním předpisům nebo deklaraci na obale nevyhovovalo 536 z nich. Mezi nejvíc problematické skupiny potravin kromě vína a džemů patří například také produkty z ryb, masné výrobky a med.

„Vloni jsme zjišťovali poměrně dost případů falšování medu,“ podotkl ředitel odboru kontroly SZPI Jindřich Pokora. Problémy bývají především u dovážených medových směsí, kdy bývají medy nastavovány různými sacharidovými složkami. Šidí se ale i na mléčných výrobcích. Inspektoři na pultech českých obchodů našli třeba i smetanu, která má o polovinu méně tuku, než udává etiketa.

Kvalita potravin klesla po liberalizaci nadiktované unií

Po vstupu do Evropské unie ČR podle unijních požadavků liberalizovala předpisy týkající se potravin a přestaly platit oborové a podnikové normy, což podle Šebesty ztížilo možnosti kontroly jakosti a v řadě případů se to také projevilo v kvalitě potravin. Zákazník má přitom podle potravinářů jen omezené možnosti, jak proti nízké kvalitě potravin bojovat.

Miroslav Toman, prezident potravinářské komory

„Zákazník si může kupovat pouze to, co mu nabízí řetězce a jeho jediná obrana je, že bude pečlivě studovat obaly a některé výrobky nebude kupovat.“

Podle zástupců SZPI na rozdíl od kvality nejsou v posledních letech větší problémy s bezpečností potravin. Hygienické limity loni nesplnilo 3,6 procenta z 5 094 cíleně kontrolovaných šarží potravin. Mikrobiologické požadavky pak nesplnilo 210 ze 4 066 šarží.