Venezuela seškrtala odškodné Exxonu za znárodnění na třetinu

Caracas - Venezuela zaplatí americkému energetickému koncernu Exxon Mobil odškodné ve výši 255 milionů dolarů. Je to jen necelá třetina z toho, co mu náleží podle mezinárodní arbitráže. Podle výsledku arbitráže měl Exxon Mobil dostat 908 milionů dolarů. Přesto není venezuelský prezident spokojený. Firma podle něj měla platit Venezuele.

Peníze, které měl Exxon Mobil dostat jako odškodné za znárodnění svého majetku v roce 2007, se povážlivě scvrkly. Původně ropný gigant požadoval 12 miliard dolarů, soud mu ale přiznal jen necelou desetinu. Venezuela si navíc od této částky odečetla dluhy společnosti vůči zemi a hodnotu dluhopisů, které firma zpět získala.

Hugo Chávez, prezident Venezuely

„Tyto společnosti nás okradly o strašně moc peněz. A měly by naopak odškodnit firmy nás. A kdyby na to mělo dojít, tak by se ani nedopočítaly.“

Experti jsou ale jiného názoru. Venezuela se podle nich může z výsledku arbitráže radovat. „Chávez z toho vyšel opravdu levně, je to určitě šťastný nový rok pro Venezuelu,“ konstatoval obchodník s dluhopisy banky Caracas Capital Russ Dallen.

Venezuela ještě před zahájením soudu nabídla firmě kompenzaci ve výši jedné miliardy dolarů - to ale Exxon odmítl a požadoval mnohem víc. Chávez přístup firmy označil za „arogantní“. Nároky Exxonu podle něj byly bláznivé a navíc nechtěl akceptovat „přátelskou dohodu“.

Venezuela seškrtala odškodné pro Exxon (zdroj: ČT24)

Pro Exxon, který je největší ropnou společností na světě podle tržní hodnoty, není výše odškodnění dobrou zprávou. „Odškodné nepokrylo hodnotu znárodněných investic Exxonu,“ upozornil Dallen.

Prezident Venezuely se snaží politikou znárodňování v tamním ropném průmyslu získat peníze na boj proti chudobě. Podle kritiků je ale právě znárodňování špatné pro tamní ekonomiku – zpomalují se totiž zahraniční investice do ropného průmyslu. Zemi budou navíc kvůli znárodňování zřejmě čekat ještě další arbitráže. V současné době se hovoří o více než dvanácti, například se společností ConocoPhilips.

Vydáno pod