Samsung a LG dostaly pokutu, v Koreji se měly domlouvat na cenách

Soul - Dva jihokorejští giganti v oblasti spotřební elektroniky Samsung a LG dostali od domácího antimonopolního úřadu pokutu 39 milionů dolarů za kartelové chování. Podle regulátora se tyto dvě největší korejské firmy v letech 2008 a 2009 domlouvaly na podobných cenách za své výrobky a tím měly poškodit spotřebitele.

Antimonopolní úřad v Jižní Koreji zjistil, že pračky, televize či notebooky s logem LG a Samsung stály v letech 2008 a 2009 podobně, ceny výrobků těchto značek navíc rostly víc než u konkurenčních firem.

„Manipulace cen ze strany LG a Samsungu způsobila škody mnoha spotřebitelům,“ uvedla jihokorejská Národní obchodní komise. Největší domácí konglomerát Samsung má proto zaplatit v přepočtu 23 milionů dolarů, jeho konkurent dostal pokutu ve výši 16 milionů dolarů.

LG se přitom brání a očekává, že bude od postihu osvobozen. V roce 2009 totiž firma zjistila, že někteří jeho zaměstnanci byli zapojeni v kartelových dohodách, v té chvíli to prý dobrovolně nahlásila úřadům. Samsung se nechtěl k obvinění ani k pokutě vyjadřovat. „Zatím jsme neobdrželi oficiální oznámení o rozhodnutí. Budeme se tím zabývat, jakmile jej budeme mít,“ slíbil podle agentury Bloomberg mluvčí společnosti Chenny Kim.

Samsung a LG dostaly pokutu za kartel (zdroj: ČT24)

Samsung a LG jsou dva největší výrobci elektroniky v Jižní Koreji. Dohromady ovládají většinu tamního trhu s elektronikou. Například u LCD obrazovek je to dokonce 99 procent celého trhu.