Německý potravinářský veletrh láká návštěvníky na krokoburgery

Berlín - V Berlíně dnes začal 77. ročník největšího zemědělského a potravinářského veletrhu na světě Grüne Woche. Do 29. ledna se na něm představí 1 634 vystavovatelů ze zhruba 60 zemí. Z Česka přijela desítka firem, polovinu z nich tvoří pivovary. Už první den zaplavily berlínské výstaviště tisíce návštěvníků. Pořadatelé doufají, že i letos jeho branami projde více než 400 000 lidí.

Malou českou účast kritizoval prezident Agrární komory Jan Veleba, jenž se podivil nad nezájmem ostatních českých zpracovatelů, ale i českých politiků o tuto akci. „Kdo není na Grüne Woche, jako by na tomto světě neexistoval. Kdo něco znamená v agrárním sektoru, je na Grüne Woche,“ řekl Veleba. „My tady máme rok co rok jen a jen pivo. Myslím si, že jsme se někde zpozdili,“ dodal. Účast na berlínském veletrhu je podle něj důležitá zejména pro navazování kontaktů.

Je libo čerstvé mléko?

Grüne Woche ale neláká pouze odborníky, přijít sem mohou i laici. „Chceme, aby spotřebitel viděl, co se děje s potravinami, které se mu dostávají na talíř. Ukazujeme zde například, jakou roli hraje výzkum nebo veterinární kontrola,“ vysvětlil mluvčí Erlebnis Bauernhof Simon Michel-Berger. Veletrh láká například na autentické venkovské zážitky. Z mrazivé německé metropole tak umí přenést do zlátnoucího obilného lánu nebo do kravína - dokonce i s ochutnávkou. „Robot krávu podojí a mléko pak jede skrz pasterizační proces rovnou do kelímku. Chutná jinak než to z obchodu. Je hutnější, což mnohého překvapí,“ podotkl vystavovatel Jochen Döhring.

Tématem je zemědělská politika a bezpečnost potravin

Zatímco loni se berlínská přehlídka konala ve stínu skandálu s výskytem rakovinotvorného a jedovatého dioxinu v krmivu, vejcích a vepřovém mase, který vévodil i většině tehdejších odborných diskusí, tento rok takové mediálně výrazné téma chybí. „Dominantním tématem je společná zemědělská politika, protože v letošním roce musíme schválit základní parametry financování zemědělství v letech 2014 až 2020,“ uvedl ministr zemědělství Petr Bendl.

Aktuální otázkou je rovněž bezpečnost potravin. Téma je horké především v hostitelském Německu, kde právě doznívá nedávná aféra s odhalením nebezpečných bakterií v kuřecím mase prodávaným v německých supermarketech, která je dávána do spojitosti s nadužíváním antibiotik ve velkochovech.

K ochutnání je medvědí maso či australský „krokoburger“

Grüne Woche se koná od roku 1926. Pro firmy v agropotravinářství je tradičním a důležitým testovacím trhem před nadcházející sezonou. Pro běžné návštěvníky je to ale především přehlídka kulinářských lákadel z celého světa. Kde jinde mohou na jednom místě okusit medvědí maso z Estonska, rwandské antilopí ragú nebo australský „krokoburger“ z krokodýlího masa. To mimochodem chutná podobně jako kuřecí, jen je tužší.