Španělská nezaměstnanost láme rekordy, bez práce je každý čtvrtý

Madrid - Míra nezaměstnanosti ve Španělsku láme rekordy. V posledním čtvrtletí se zvýšila na 22,85 procenta a je tak nejvyšší za 17 let. Počet nezaměstnaných převýšil pět milionů, což znamená, že téměř jeden ze čtyř ekonomicky aktivních obyvatel je bez práce. Španělsko má nejvyšší míru nezaměstnanosti ze zemí Evropské unie i ze zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Nezaměstnanost ve Španělsku se drží nad 20 procenty od roku 2010. Počet lidí bez práce na konci prosince činil 5,3 milionu a vzrostl tak z 4,9 milionu na konci třetího čtvrtletí. Tvorba nových pracovních míst se zastavila kvůli stagnaci ekonomiky, ale také kvůli složitým a nepružným kolektivním dohodám, dohodám o odstupném a dohodám na dobu určitou. 

Španělsko potřebuje reformu pracovního trhu

Vláda premiéra Rajoye proto slibuje nastartovat reformy pracovního trhu. Optimismu to ale moc nebudí. Ekonomika podle prognóz znovu míří do recese. S napjatým rozpočtem by mohly pomoct unijní peníze. „Budeme chtít, abychom mohli použít přebytky z evropských fondů na programy, které by vytvořily pracovní místa. O tom budeme chtít jednat na pondělním summitu,“ uvedl Mariano Rajoy španělský premiér. 

Chystané vládní reformy by měly firmám zjednodušit najímání a propouštění zaměstnanců a lépe chránit zaměstnance. Již získaly předběžnou podporu od hlavních odborových svazů i skupin zaměstnavatelů. Řada ekonomů ovšem pochybuje, že se letos premiérovi povede razantně snížit deficit rozpočtu na 4,4 procenta HDP. Španělé se proti úsporám bouří. Naposledy včera zemi zasáhly desetitisícové demonstrace proti škrtům ve státní správě a rostoucí nezaměstnanosti. 

Reportáž Tomáše Eyema (zdroj: ČT24)

Země míří do další recese

Španělská ekonomika se navíc v tomto čtvrtletí pravděpodobně vrátí do recese. Centrální banka odhaduje, že míra nezaměstnanosti bude celý letošní i příští rok nad 23 procenty a reformy zlepší situaci na trhu až ve středně dlouhém výhledu. 

Růst počtu spotřebitelů bez příjmů se promítá také v poklesu maloobchodních tržeb, které se v prosinci meziročně snížily o 5,4 procenta, a zaznamenaly tak pokles již 18. měsíc za sebou. Chronicky vysoká nezaměstnanost rovněž stáhla mnoho domácností na pokraj propasti. Počet domácností, kde jsou všichni členové bez práce, se ve čtvrtletí zvýšil o 150 000 na 1,575 milionu.