V Česku roste poptávka po družstevních bytech

Praha - Po několikaletém nezájmu o družstevní bydlení se poptávka po společné výstavbě opět zvedá. Zejména u lidí, kteří třeba kvůli výši příjmu nedosáhnou na hypotéku, a přesto chtějí bydlet v novém. Developerské firmy proto už přicházejí s prvními projekty.

Forma družstevní výstavby umožní, aby se lidé, kteří za normálních okolností nedosáhnou na hypotéku, sdružili a požádali o hypotéku dohromady. „Družstevníci platí nájemné, ale ve skutečnosti to slouží na splácení úvěrů bance, které si bere družstvo,“ vysvětluje Štěpán Havlas, finanční ředitel společnosti FINEP.

Lidé, kteří se rozhodnou pro hypotéku, vlastní byt hned od začátku. V případě družstva získají ze začátku jen družstevní podíl a nájemní právo. I tato družstva ale mohou být později převedena do společenství vlastníků.

Zájem o převod družstevních bytů do osobního vlastnictví byl obrovský hlavně v devadesátých letech. A to i proto, že některá družstva skončila kvůli špatnému hospodaření v konkurzu. V roce 1991 bylo v Česku téměř 700 tisíc družstevních bytů, v současné době je jich jen něco přes 400 tisíc.  V současnosti se v Česku připravuje necelá desítka projektů s družstevními byty. Brzy jich ale bude přibývat.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod