Ministerstvo kultury chce centrálně pojistit všechen kulturní majetek ČR

Praha - Věstonická venuše, hrady, zámky nebo sbírky Národní galerie – to všechno chce ministerstvo kultury pojistit. Plán pochází ještě od předchozího ministra Jiřího Bessera, jeho uskutečnění ale ještě visí ve hvězdách. Pojištění takového rozsahu by v Česku nemělo obdoby, dá se tím prý i ušetřit. Podle mnohých je však plán nereálný.

Cena pojistného: 25 milionů za rok

Představa o ceně hovoří o 25 milionech korun za rok. Pojištění obrovského kulturního majetku státu přitom ze zákona není povinné. Ministerstvo kultury je ale přesvědčeno, že centrálním pojištění ušetří. Samo ale ještě nemá jasno v tom, co všechno chce pojistit. „Ještě to vyhodnotíme podle toho, co nám pojišťovny nabídnou, zdali se to bude týkat i sbírek nebo jen budov,“ uvedla mluvčí ministerstva kultury Markéta Ševčíková. O tom, která pojišťovna bude krýt případnou škodu na českém kulturním majetku, má být rozhodnuto během května.

Nad projektem se vznáší otazníky

  • Pro soupis majetku by bylo třeba tisíce stran dokumentů a fotografií.
  • Součástí dokumentace by měl být i velmi podrobný seznam majetku s jeho oceněním.
  • Jak ocenit stavby a předměty nedozírné hodnoty?

Projekt centrálního pojištění má už ale i své kritiky. Vedení institucí, kterých se má centrální pojištění týkat, se obává například toho, že oceňování kulturních památek bude během na dlouhou trať a pochybují také o tom, že se ministerstvu podaří dosáhnout nižší ceny. „Ať už bude sleva jakákoli, tak co se bude týkat pojištění našeho majetku, tak bude stát určitě víc, než za kolik platíme pojištění v této době,“ podotkl ředitel Moravské galerie Marek Pokorný.

Jenom umělecká díla v jediném patře Veletržního paláce mají cenu několika miliard korun, třeba autoportrét Henryho Rousseaua stojí několik set milionů. Ale jaká je skutečná cena všech položek dohromady, nikdo neví a to není jenom případ Veletržního paláce.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)