Benzin zdražil na nové rekordy

Praha - Ceny benzinu a nafty překonaly v uplynulém týdnu nová maxima, jak vyplývá z dnešních údajů Českého statistického úřadu. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 vzrostla o 31 haléřů na 37,26 koruny za litr. Nafta v porovnání s předchozím týdnem zdražila o šest haléřů na průměrných 37,24 koruny za litr.

Benzin Special 91 podražil o 38 haléřů na 37,17 koruny za litr. Cena plynu LPG se v porovnání s předchozím týdnem zvýšila o osm haléřů na 18,46 koruny za litr. Podle čtvrtečních údajů společnosti CCS zdražil Natural 95 v uplynulém týdnu o sedm haléřů na 37,24 koruny za litr a naopak cena nafty klesla o osm haléřů na 36,84 koruny za litr.

Jiří Tyleček, analytik X-Trade Brokers

„Je třeba si uvědomit, že začalo dobré počasí, bylo pěkně a zvýšila se poptávka. Zvýšily se také marže a to se vše projevilo v rostoucích cenách.“

Zdražení souvisí podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum s růstem cen pohonných hmot na burze v Rotterdamu a zvýšením distribučních marží: „Mírného posílení se dočkala koruna. Růst cen u čerpacích stanic by se měl v průběhu tohoto týdne zastavit. Očekáváme stagnaci či mírné zlevnění.“

Komentář Jiřího Tylečka (zdroj: ČT24)

Analytici navíc v příštích týdnech nečekají výrazný pokles cen pohonných hmot. „Zvyšující se poptávka, lepší počasí, vývoj měnových kurzů a geopolitická rizika v kombinaci s vysokým zdaněním posílají znatelné zlevnění pohonných hmot do říše snů,“ prohlásil Jan Lener ze společnosti Broker Consulting.

Vydáno pod