Čína chce zvýšit domácí spotřebu a dovoz z asijských zemí

Peking - Nejvyšší ekonomickou prioritou Číny je posílení domácí spotřeby s cílem udržet relativně rychlý hospodářský růst. Současně hodlá Čína zvýšit dovoz z ostatních asijských zemí. Prohlásil to dnes místopředseda čínské vlády Li Kche-čchiang. Čínskou ekonomiku ohrožuje dluhová krize eurozóny. Mezinárodní měnový fond před časem varoval, že prudký hospodářský útlum v Evropě by mohl snížit tempo růstu čínské ekonomiky téměř o polovinu.

„Základy čínské ekonomiky zůstávají dobré a intenzita hospodářského růstu se nezměnila,“ zdůraznil Li. „Rozšíření domácí spotřeby je nejvyšší prioritou při úpravách ekonomické struktury,“ dodal.

Vicepremiér rovněž poukázal na přetrvávající problémy ve světové ekonomice. „Světové hospodářství vykazuje určité známky oživení, důsledky globální finanční krize však ještě nezmizely a pokračuje dluhová krize v Evropě,“ upozornil. Právě evropská dluhová krize představuje pro Čínu značné riziko. Snižuje totiž spotřebitelskou poptávku v jednom z nejdůležitějších odbytišť čínských výrobků.

Tching Li, analytik Bank of America

„Jsme přesvědčeni, že hlavní brzdou a největším rizikem pro čínský (hospodářský) růst v roce 2012 je slabší externí poptávka způsobená pokračující dluhovou krizí v eurozóně.“

Čínský hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí loňského roku stoupl o 8,9 procenta po nárůstu o 9,1 procenta v předchozích třech měsících. Byl tak nejpomalejší za 2,5 roku. Očekává se, že v letošním prvním čtvrtletí růst pouze mírně překročí osm procent.

Čínský premiér Wen Ťia-pao minulý měsíc snížil cíl růstu domácí ekonomiky pro letošní rok na 7,5 procenta, což je nejméně za posledních osm let. Podle agentury Reuters se všeobecně očekává, že se Li stane Wenovým nástupcem.