Eurozóna čelí nejvyšší nezaměstnanosti ve své historii

Brusel - Míra nezaměstnanosti v eurozóně v únoru vystoupila na 10,8 procenta, a dostala se tak na nový rekord za dobu existence eurozóny. Nejhorší situace je ve Španělsku, kde nemá práci 23,6 procenta lidí. Situace se během února zhoršila i v celé Evropské unii, kde míra nezaměstnanosti podle Eurostatu vystoupala na 10,2 procenta.

V eurozóně je podle odhadů Eurostatu aktuálně bez práce více než 17 milionů lidí. V celé Evropské unii je to pak přes 24,5 milionu lidí. V porovnání se stejným obdobím loňského roku nezaměstnanost vzrostla v 18 zemích EU, naopak klesla v 8 a v Rumunsku zůstala beze změny.

S největší nezaměstnaností se přitom potýká jih Evropy, na který těžce doléhá dluhová krize. Nejvyšší nezaměstnanost je ve Španělsku, následuje Řecko, kde počet lidí bez práce vystoupal už v prosinci na 21 procent, aktuální míru nezaměstnanosti ovšem Eurostat nezveřejnil. Na 15 procent vystoupala v únoru také míra nezaměstnanosti v Portugalsku.

Míra nezaměstnanosti na jihu Evropy nejenže dosahuje nejvyšších hodnot, ale také zaznamenává nejvyšší přírůstky. Za poslední rok hlásí nejrychlejší nárůst nezaměstnanosti Řecko (z 14,3 procenta na 21 procent), následuje Španělsko (z 20,6 na 23,6 procenta) a také Kypr (z 6,7 procenta na 9,7 procenta.

Jádro Evropy drží nezaměstnanost stále nízko

Na opačné straně spektra stojí Rakousko, kde míra nezaměstnanosti činí 4,2 procenta. Následuje Nizozemí s 4,9 procenta, Lucembursko s 5,2 procenta a na čtvrté příčce se umístilo Německo, kde bylo v únoru bez práce 5,7 procenta lidí.

Vývoj nezaměstnanosti v EU a v eurozóně
Zdroj: ČT24/Eurostat

Poměrně nízko se daří podle metodiky Eurostatu držet nezaměstnanost také v Česku. V únoru dosáhla 6,8 procenta. Naopak Slovensko se řadí se 14 procenty k zemím s větším podílem lidí bez práce.

Vydáno pod