Získat hypotéku by mělo být koncem roku opět snazší

Praha - Češi by se mohli opět dočkat dostupnějších úvěrů a hypoték. Podle České bankovní asociace by na přelomu příštího roku mohla nastat změna k lepšímu. Stagnující ekonomika zřejmě už za pár měsíců začne znovu pomalu růst a díky optimističtějším vyhlídkám by banky mohly být ke svým klientům vstřícnější.

Ještě na počátku roku 2008 byly banky s poskytováním hypoték mnohem vstřícnější. Výjimkou nebylo ani to, že klientovi půjčily víc, než kolik na nákup nemovitosti potřeboval. O rok později to už bylo téměř nemožné a dnes musí mít klient zhruba třetinu částky, kterou si chce půjčit. Situace by se ale mohla změnit. 

„Se zlepšením celkové ekonomické situace bude jednodušší dosáhnout na spotřebitelské úvěry,“ myslí si Pavel Sobíšek z České bankovní asociace. „Klienti budou mít dostupnější úvěry koncem roku, ale vždy záleží na přístupu konkrétní banky,“ dodává Petr Zámečník z investujeme.cz. 

Banka může žádost o půjčku odmítnout například proto, že klient už dluží někde jinde nebo se v minulosti s placením opozdil. Například informace o opožděné platbě za telefon zůstává v registru dlužníků rok. Jakýkoliv jiný dluh dokonce třikrát déle. 

Úroky už klesat nebudou 

„Prostor pro další pokles hypotečních sazeb je prakticky vyčerpaný, sazby můžou zůstat na současných úrovních nějaké měsíce, pak půjdou nahoru,“ domnívá se Sobíšek. V současnosti jsou totiž půjčky na bydlení rekordně levné. Zatímco před 3 lety činil úrok v průměru 5,7 procenta, na přelomu letošního roku byly sazby zhruba o třetinu nižší.