Cestovnímu ruchu se daří, letos se uskuteční miliarda příjezdů

Praha - Cestovnímu ruchu se i přes krizové období daří. V roce 2011 cestovalo po světě zhruba o 4,5 procenta více turistů než rok předtím. Vyplývá to z dat Světové obchodní organizace.

Evropu sužuje dluhová krize, přesto po ní cestuje stále více turistů. Nárůst zažily všechny světadíly kromě Afriky a Středního východu, kde probíhaly masové nepokoje. „Cestovní ruch zaznamenal v loňském roce zhruba 980 milionů příjezdů, a pokud se na poli cestovního ruchu nestane nic mimořádného v letošním roce, bude poprvé zaznamenána více než jedna miliarda příjezdů,“ uvedl Jaromír Beránek, analytik cestovního ruchu.

Turisty láká Čína

Tradiční turistické bašty, tedy Evropa a Spojené státy, ale budou postupně o svůj post nejoblíbenějších cílů přicházet. Stále větší koláč trhu si totiž ukrajuje Čína, která nedávno předstihla Španělsko a stala se třetí nejoblíbenější destinací na světě. Přibývá ale i Číňanů, kteří cestují do Evropy.

Ekonomika ČT24: Cestovnímu ruchu se daří (zdroj: ČT24)

„Budou k nám zaznamenávány velké příjezdy turistů z Číny, kteří ostatně nebudou navštěvovat jen Českou republiku, ale český stát se musí zasadit o to, aby jejich cesty končily nebo začínaly právě v Česku,“ tvrdí Beránek. Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ale Česko někdy dělá pravý opak. Svazu vadí například zvýšení DPH.

„Zvýšením DPH přijde spousta lidí o zaměstnání, protože podniky nebudou konkurenceschopné. Stát stejně peníze ztratí na sociálních dávkách, tudíž ta politika je dost krátkozraká,“ tvrdí Zdeněk Juračka, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu. I přesto se českému cestovnímu ruchu v posledních letech daří. Loni sem přijelo nejvíc zahraničních turistů v historii. Jezdí ale na kratší dobu než dřív.

Vydáno pod